1szklankamocnej kawynajlepiej z ekspresu lub kawa rozpuszczalna
kakao do posypania
Instrukcje
Przygotować pucharki w których będziemy podawać tiramisu na dno każdego pucharka włożyć po jednej truskawce przekrojonej na cztery części.
Zapażyć kawę, dodać do niej likier w przygotowanym płynie moczyć biszkopty z każdej strony, namoczone biszkopty od razu układać pionowo (dwa lub trzy w zależności od wielkości pucharków).
W wysokim naczyniu ubić śmietanę, powinna być sztywna.
W misce umieścić żółtka i cukier ubić na puszystą i jasną masę, następnie dodać serek mascarpone, całość zmiksować na średnich obrotach tylko do połączenia się masy, dodać ekstrakt migdałowy i ubitą śmietanę, mieszać na średnich obrotach tylko do połączenia się składników.
Do pucharków z biszkoptami nałożyć kilka łyżek masy serowej w środek włożyć pokrojone truskawki i kolejny namoczony biszkopt ( można go połamać ), uzupełnić masą, wyrównać wierzch.
Pucharki z przygotowanym tiramisu wstawić do lodówki na kilka godzin, wierzch pucharków przykryć folią spożywczą, aby masa nie wysychała.
Na suchej rozgrzanej patelni uprażyć płatki migdałów na złoty kolor, odłożyć do chwili podania deseru.
Tiramisu przed podaniem posypać gorzkim, przesianym przez sito kakao, udekorować prażonymi płatkami migdałowymi oraz truskawkami.