• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Lody i desery » Tiramisu truskawkowo-migdałowe

Tiramisu truskawkowo-migdałowe

Aktualizacja: 23 cze, 2020 · Opublikowany: 14 cze, 2015 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Tiramisu, deser dobry na każda porę roku i na każdą okazję, deser idealny! W okresie wiosennym polecam tiramisu truskawkowo-migdałowe. Niebiański deser, bo tak trzeba określić ten smakołyk, obłędnie smakuje z soczystymi truskawkami i prażonymi płatkami migdałów. Deser jest bardzo prosty, choć słyszę od czasu do czasu, że jego przygotowanie sprawia niektórym pewien kłopot. Kłopot polega na zbyt płynnej masie serowe. Zbyt długo miksowany serek mascarpone może zrobić się płynny jak śmietana, dlatego też nie należy miksować jej zbyt długo! W niektórych przepisach na tiramisu znajdziecie ubite białka na sztywną pianę, którą dodaje się do masy serowej, ja tego nie stosuję w tym przepisie. Białka, które zostaną najlepiej zamrozić i wykorzystać do przygotowania bezy z owocami. Jeśli tiramisu będziecie przygotowywać dla dzieci, pomińcie likier, a kawę zastąpcie herbatą lub wodą i sokiem z cytryny. Smacznego!

Tiramisu truskwakowo-migdałowe
Print Pin
5 z 1 głosu

Tiramisu truskawkowo-migdałowe

Co tu dużo mówić, to jest pyszne!
Autor Anna
Kuchnia Włoska
Rodzaj Desery
Porcji 6
Przygotowanie 25 minutes
Całkowity czas 25 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 500 g serka mascarpone
  • 3 duże żółtka
  • 5 łyżek cukru pudru (lub do smaku)
  • kropli kilka ekstraktu lub olejku migdałowego
  • 300 ml śmietany 30 % (lub 36%)
  • 50 g płatków migdałowych
  • 1 ½ szklanki truskawek
  • 1 paczka podłużnych biszkoptów (dobrej jakości)
  • 60 ml likieru Amaretto
  • 1 szklanka mocnej kawy (najlepiej z ekspresu lub kawa rozpuszczalna)
  • kakao do posypania
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Przygotować pucharki w których będziemy podawać tiramisu na dno każdego pucharka włożyć po jednej truskawce przekrojonej na cztery części.
  • Zapażyć kawę, dodać do niej likier w przygotowanym płynie moczyć biszkopty z każdej strony, namoczone biszkopty od razu układać pionowo (dwa lub trzy w zależności od wielkości pucharków).
  • W wysokim naczyniu ubić śmietanę, powinna być sztywna.
  • W misce umieścić żółtka i cukier ubić na puszystą i jasną masę, następnie dodać serek mascarpone, całość zmiksować na średnich obrotach tylko do połączenia się masy, dodać ekstrakt migdałowy i ubitą śmietanę, mieszać na średnich obrotach tylko do połączenia się składników.
  • Do pucharków z biszkoptami nałożyć kilka łyżek masy serowej w środek włożyć pokrojone truskawki i kolejny namoczony biszkopt ( można go połamać ), uzupełnić masą, wyrównać wierzch.
  • Pucharki z przygotowanym tiramisu wstawić do lodówki na kilka godzin, wierzch pucharków przykryć folią spożywczą, aby masa nie wysychała.
  • Na suchej rozgrzanej patelni uprażyć płatki migdałów na złoty kolor, odłożyć do chwili podania deseru.
  • Tiramisu przed podaniem posypać gorzkim, przesianym przez sito kakao, udekorować prażonymi płatkami migdałowymi oraz truskawkami.
  • Smacznego!
Tiramisu truskwakowo-migdałowe
tiramisu truskawkowo-migdałowe
« Ciastka podwójnie czekoladowe
Tagliatelle z zielonych szparagów »

Reader Interactions

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

🌷 Wiosna

  • Syrop z pędów sosny II
  • Lemoniada rabarbarowa
  • Szaszłyki z łososia i ananasa
  • Kruche ciasto z malinami i kokosem - bezglutenowe

Więcej przepisów na wiosnę →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →