• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Lody i desery » Tiramisu truskawkowo-migdałowe

Tiramisu truskawkowo-migdałowe

Aktualizacja: 23 cze, 2020 · Opublikowany: 14 cze, 2015 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Tiramisu, deser dobry na każda porę roku i na każdą okazję, deser idealny! W okresie wiosennym polecam tiramisu truskawkowo-migdałowe. Niebiański deser, bo tak trzeba określić ten smakołyk, obłędnie smakuje z soczystymi truskawkami i prażonymi płatkami migdałów. Deser jest bardzo prosty, choć słyszę od czasu do czasu, że jego przygotowanie sprawia niektórym pewien kłopot. Kłopot polega na zbyt płynnej masie serowe. Zbyt długo miksowany serek mascarpone może zrobić się płynny jak śmietana, dlatego też nie należy miksować jej zbyt długo! W niektórych przepisach na tiramisu znajdziecie ubite białka na sztywną pianę, którą dodaje się do masy serowej, ja tego nie stosuję w tym przepisie. Białka, które zostaną najlepiej zamrozić i wykorzystać do przygotowania bezy z owocami. Jeśli tiramisu będziecie przygotowywać dla dzieci, pomińcie likier, a kawę zastąpcie herbatą lub wodą i sokiem z cytryny. Smacznego!

Tiramisu truskwakowo-migdałowe
Print Pin
5 z 1 głosu

Tiramisu truskawkowo-migdałowe

Co tu dużo mówić, to jest pyszne!
Autor Anna
Kuchnia Włoska
Rodzaj Desery
Porcji 6
Przygotowanie 25 minutes
Całkowity czas 25 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 500 g serka mascarpone
  • 3 duże żółtka
  • 5 łyżek cukru pudru (lub do smaku)
  • kropli kilka ekstraktu lub olejku migdałowego
  • 300 ml śmietany 30 % (lub 36%)
  • 50 g płatków migdałowych
  • 1 ½ szklanki truskawek
  • 1 paczka podłużnych biszkoptów (dobrej jakości)
  • 60 ml likieru Amaretto
  • 1 szklanka mocnej kawy (najlepiej z ekspresu lub kawa rozpuszczalna)
  • kakao do posypania
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Przygotować pucharki w których będziemy podawać tiramisu na dno każdego pucharka włożyć po jednej truskawce przekrojonej na cztery części.
  • Zapażyć kawę, dodać do niej likier w przygotowanym płynie moczyć biszkopty z każdej strony, namoczone biszkopty od razu układać pionowo (dwa lub trzy w zależności od wielkości pucharków).
  • W wysokim naczyniu ubić śmietanę, powinna być sztywna.
  • W misce umieścić żółtka i cukier ubić na puszystą i jasną masę, następnie dodać serek mascarpone, całość zmiksować na średnich obrotach tylko do połączenia się masy, dodać ekstrakt migdałowy i ubitą śmietanę, mieszać na średnich obrotach tylko do połączenia się składników.
  • Do pucharków z biszkoptami nałożyć kilka łyżek masy serowej w środek włożyć pokrojone truskawki i kolejny namoczony biszkopt ( można go połamać ), uzupełnić masą, wyrównać wierzch.
  • Pucharki z przygotowanym tiramisu wstawić do lodówki na kilka godzin, wierzch pucharków przykryć folią spożywczą, aby masa nie wysychała.
  • Na suchej rozgrzanej patelni uprażyć płatki migdałów na złoty kolor, odłożyć do chwili podania deseru.
  • Tiramisu przed podaniem posypać gorzkim, przesianym przez sito kakao, udekorować prażonymi płatkami migdałowymi oraz truskawkami.
  • Smacznego!
Tiramisu truskwakowo-migdałowe
tiramisu truskawkowo-migdałowe
« Ciastka podwójnie czekoladowe
Tagliatelle z zielonych szparagów »

Reader Interactions

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}