Masło rozpuścić w rondelku dodać do niego mleko, zdjąć z ognia - mieszanka mleka i masła powinna być letnia, dodać drożdże i cukier, wymieszać. Jajka roztrzepać.
Do miski miksera przesiać mąkę, dodać sól i skórkę z cytryny, jajka i mieszaninę mleczną, wyrobić gładkie i elastyczne ciasto, ciasto należy wyrabiać końcówką typu hak. Ciasto pozostawić w misce, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Przygotować blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Ciasto wyjąć z miski, odgazować - kilkakrotnie przerobić tak, aby wyszło z niego powietrze. Podzielić na 12 - 14 część z każdej z nich uformować kulkę, a następnie rozwałkować ją na kształt trójkąta.
Innym sposobem jest rozwałkowanie ciasta na prostokąt i podzielenie go na trójkąty ( sposób dzielenia pokazany jest w przepisie na rogale marcińskie, link do przepisu we wpisie ). Każdy trójkąt posmarować wcześniej rozpuszczonym masłem ( 50 g ), a następnie zacząć zwijać rogaliki od dołu trójkąta kończąc na jego wierzchołku.
Uformować rogalik - lekko zawijając końce rogali do środka, gotowe układać na blaszce do pieczenia.
Rogale przykryć wysmarowaną folią spożywczą (naoliwioną stroną do rogali) odstawić w bardzo ciepłe miejsce do podwojenia objętość, może to trwać od 30 do 60 minut.
Piekarnik nagrzać do temperatury 190 st C.
W kubku roztrzepać jajko, wymieszać z mlekiem, przy pomocy pędzla kucharskiego pomalować wierzch rogalików, a następnie posypać makiem. Rogaliki wstawić do piekarnika na 18 - 25 minut, czas zależy od piekarnika, po 15 minutach należy zajrzeć do nich i sprawdzić, czy są już gotowe, powinny mieć rumiany lekko przypieczony kolor, nie przetrzymujcie ich zbyt długo w piekarniku ponieważ mogą się zbyt mocno przypiec i będą suche w środku.