• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Bułki » Rogaliki śniadaniowe

Rogaliki śniadaniowe

Aktualizacja: 10 lut, 2019 · Opublikowany: 30 paź, 2014 · przez Anna · 6 komentarzy

Skocz do przepisu

Kawa, domowe dżemy i świeżutkie pachnące własnoręcznie przygotowane rogaliki przyznacie, że to idealne śniadanie! Przygotowanie ciasta uprościłam do minimum, wszystkie składniki na ciasto należy włożyć do miski robota i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Nie ma potrzeby przygotowywania rozczynu nawet, jeśli użyjecie świeżych drożdży. Skórka rogalików po upieczeniu jest chrupiąca, a wnętrze puszyste i delikatne. Sposób dzielenia i formowania rogalików pokazałam przy okazji przepisu na rogale marcińskie może to być pomocne dla tych, którzy będą przygotowywać rogaliki po raz pierwszy. Życzę miłego zwijania i smacznego!

rogaliki sniadaniowe
Print Pin
4,25 z 4 głosów

Rogaliki śniadaniowe

Fantastyczne rogaliki!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Pieczywo
Porcji 12
Przygotowanie 30 minutes
Gotowanie 25 minutes
Całkowity czas 55 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 250 ml mleka
  • 2 małe jajka
  • 8 g suchych drożdży (lub 16 - 18 g świeżych drożdży)
  • 1 szczypta soli
  • 2 łyżki cukru
  • 65 g masła
  • skórka starta z połowy cytryny
  • 580 g maki pszennej

Dodatkowo

  • 1 małe jajko + 1 łyżka mleka
  • mak do posypania rogalików
  • 50 g masła
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Masło rozpuścić w rondelku dodać do niego mleko, zdjąć z ognia - mieszanka mleka i masła powinna być letnia, dodać drożdże i cukier, wymieszać. Jajka roztrzepać.
  • Do miski miksera przesiać mąkę, dodać sól i skórkę z cytryny, jajka i mieszaninę mleczną, wyrobić gładkie i elastyczne ciasto, ciasto należy wyrabiać końcówką typu hak. Ciasto pozostawić w misce, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
  • Przygotować blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Ciasto wyjąć z miski, odgazować - kilkakrotnie przerobić tak, aby wyszło z niego powietrze. Podzielić na 12 - 14 część z każdej z nich uformować kulkę, a następnie rozwałkować ją na kształt trójkąta.
  • Innym sposobem jest rozwałkowanie ciasta na prostokąt i podzielenie go na trójkąty ( sposób dzielenia pokazany jest w przepisie na rogale marcińskie, link do przepisu we wpisie ). Każdy trójkąt posmarować wcześniej rozpuszczonym masłem ( 50 g ), a następnie zacząć zwijać rogaliki od dołu trójkąta kończąc na jego wierzchołku.
  • Uformować rogalik - lekko zawijając końce rogali do środka, gotowe układać na blaszce do pieczenia.
  • Rogale przykryć wysmarowaną folią spożywczą (naoliwioną stroną do rogali) odstawić w bardzo ciepłe miejsce do podwojenia objętość, może to trwać od 30 do 60 minut.
  • Piekarnik nagrzać do temperatury 190 st C.
  • W kubku roztrzepać jajko, wymieszać z mlekiem, przy pomocy pędzla kucharskiego pomalować wierzch rogalików, a następnie posypać makiem. Rogaliki wstawić do piekarnika na 18 - 25 minut, czas zależy od piekarnika, po 15 minutach należy zajrzeć do nich i sprawdzić, czy są już gotowe, powinny mieć rumiany lekko przypieczony kolor, nie przetrzymujcie ich zbyt długo w piekarniku ponieważ mogą się zbyt mocno przypiec i będą suche w środku.
  • Rogale studzimy na kratce, można jeść ciepłe :).
  • Smacznego!
rogaliki sniadaniowe
rogaliki sniadaniowe
« Makaron z dynią
Bułki do hamburgerów »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. JUSTYNA napisał

    27 listopada, 2014 at 10:45 am

    Mniammmm, uwielbiamy rogaliki 🙂 ,przepis faktycznie prosty i przystępny nawet dla początkujących 😉

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      27 listopada, 2014 at 12:52 pm

      Polecam, ciepłe z masełkiem i miodem, mniam 🙂

      Odpowiedz
  2. Broker napisał

    03 listopada, 2014 at 11:45 am

    Rogaliki jak z piekarni obok. Super wyglądają i mam nadzieję, że będą super. Jutro na śniadanie dla moich niejadków 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      03 listopada, 2014 at 9:14 pm

      Z pewnością będą smakowały, smacznego 🙂

      Odpowiedz
  3. Krzych napisał

    31 października, 2014 at 11:16 am

    Dzień dobry, albo dobry wieczór.
    Uroczyście wręczam nominację do nagrody Liebster Blog Award, przekazaną mi taką samą drogą.
    Odpowiedz proszę na zadane pytania i wybierz swoich ulubieńców w sieci.
    Akcja ma na celu umożliwienie poznania się bliżej. Nie można zdaje się nominować osoby(bloga), przez którą samemu zostało się wybranym.
    Pytania tutaj

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      02 listopada, 2014 at 6:50 pm

      Dziękuję 🙂

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}