400gmłodych czerwonych buraków i liście z połowy z nich
2litrywody
4dużeiście jarmużu
1sztukamarchew
1sztukapietruszka
1średniacytryna
1gałązkaświeżej mięty
sóldo smaku
pieprzdo smaku
200mlkwaśnej śmietanylub jogurt naturalny
zielenina do posypania zupy - listki miętykoperek...
Instrukcje
Buraki wyszorować, odciąć liście, połowę z nich zachować wszystko pokroić na drobno, a następnie dodać do garnka z wodą. Jarmuż umyć,wyciąć łodygę liście dodać do buraków. Marchew i pietruszkę wyszorować, pokroić na drobne kawałki dodać do garnka.
Z cytryny odciąć ⅓ i dodać ją do zupy - wcześniej należy wyszorować skórkę ;) dodać gałązkę mięty, gotować zupę przez 15 minut lub do chwili, kiedy warzywa zmiękną, garnek zestawić z ognia wyjąć z zupy plaster cytryny resztę zmiksować blenderem na gładki krem.
Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny, zabielić kwaśną śmietaną lub jogurtem, udekorować zieleniną.
Smacznego!
Notatki
W razie potrzeby dodać odrobinę wody gdyby okazało się, że krem jest zbyt gęsty