Błyskawiczny krem z buraków, który możemy podać na zimno w formie chłodnika lub na gorąco. W jednej i drugiej wersji smakuje bardzo dobrze! Krem jest wyjątkowy w smaku, złamany dużą ilością soku z cytryny i orzeźwiającą nutą mięty. Krem przygotujecie w kilkanaście minut co liczy się w upalne dni 🙂 Młode buraczki są najlepsze na tego typu krem, ponieważ szybko się gotują, a ich liście wzbogacą naszą zupę w cenne składniki. Należy pamiętać, aby drobno pokroić warzywa przed gotowaniem, to skróci czas przygotowania. Na temat buraków i tego, co mają dla nas dobrego, możecie przeczytać w przepisie na buraczki, które zaproponowałam Wam jako dodatek do obiadu. Smacznego!
Krem z buraków
🥘 Składniki
- 400 g młodych czerwonych buraków i liście z połowy z nich
- 2 litry wody
- 4 duże iście jarmużu
- 1 sztuka marchew
- 1 sztuka pietruszka
- 1 średnia cytryna
- 1 gałązka świeżej mięty
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- 200 ml kwaśnej śmietany lub jogurt naturalny
- zielenina do posypania zupy - listki mięty koperek...
🔪 Instrukcje
- Buraki wyszorować, odciąć liście, połowę z nich zachować wszystko pokroić na drobno, a następnie dodać do garnka z wodą. Jarmuż umyć,wyciąć łodygę liście dodać do buraków. Marchew i pietruszkę wyszorować, pokroić na drobne kawałki dodać do garnka.
- Z cytryny odciąć ⅓ i dodać ją do zupy - wcześniej należy wyszorować skórkę 😉 dodać gałązkę mięty, gotować zupę przez 15 minut lub do chwili, kiedy warzywa zmiękną, garnek zestawić z ognia wyjąć z zupy plaster cytryny resztę zmiksować blenderem na gładki krem.
- Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny, zabielić kwaśną śmietaną lub jogurtem, udekorować zieleniną.
- Smacznego!
radomaru napisał
Przepiękny kolor, przyznam że sam nie przepadam za buraczanymi klimatami, ale jeśli są przyrządzone tak apetycznie to chyba nawet ja bym się skusił.
Anna napisał
W takim razie zapraszem do wypróbowania 🙂 mięta i cytryna nadają zupełnie inny smak buraczanej zupie 😉
Sprawdzona Kuchnia napisał
Sama natura: ) cytryna utrwaliła kolor braków;:)
Krzych napisał
Nasi gospodarze nie uprawiają buraków, więc botwinki brak. W Seulu udaje się czasem kupić buraki duże, w cenie 8 PLN za sztukę 😉
Następnym razem pokuszę się o Twój przepis, po odjęciu liści mięty.
To jedno z niewielu ziół, które oboje z Małżonką zgodnie omijamy. Wszystkie jej rodzaje, żeby nie było. Mojito BEZ mięty jest równie dobre.
Anna napisał
Skandal z tą ceną butaków, a tym samym pokazuje jaki to cenny jest nasz czerwony buraczek 🙂 A Mojito bez mięty? to już nie Mojito! tak nie może być! Więc dla Was Caiphirinia się przynależy - bez mięty i pyszna 😉
Krzych napisał
Rozumiemy się bez słów- bo też i Caipirinhe pijamy. Jedno z nas nie lubi rumu, i nie jest to marynarz. Drugie lubi i rum i brazylijską cachasę. Czyli taki kompromis 😉
Do tego oczywiście cukier trzcinowy, im bardziej trąci melasą-tym lepiej- i limonka. Są bowiem i dzisiaj przybytki, w których "barman" ugości cukrem białym i cytryną i nie rozumie reklamacji 😉
Eteryczne Gotowanie napisał
Kolor super 🙂