Jajka ugotować na twardo, obrać i przekroić na połówki. Pomidorki umyć, również pokroić na połówki.
Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki, ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki octu, a następnie przecedzić i wrzucić na chwilkę do lodowatej wody, ponownie odcedzić i pozostawić na sicie, aby ociekły z wody, kiedy będą już suche przekroić na trzy części. Sałatę umyć, pokroić wzdłuż na centymetrowe paski. Cebulę pokroić w cienkie krążki, włożyć do małej miseczki, dodać łyżkę cukru, łyżkę octu, całość wymieszać i odstawić na 15 minut.
W garnuszku wymieszać majonez z musztardą i pieprzem oraz z 1 łyżeczką posiekanej mięty. Zimną kaszę doprawić skórką i sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem.
Na dużym talerzu ułożyć pokrojoną sałatę na nią rozsypać kaszę, polać odrobiną sosu, ułożyć szparagi, pomidorki, jajka i marynowaną cebulę. Po wierzchu sałatki posypać pieprzem.
Po nałożeniu porcji sałatki na talerz można dodatkowo polać sosem.