Żółtka oddzielić od białek, białka ubić na sztywną pianę.
Do miski wsypać mąkę, sól, cukier, żółtka, olej i mleko, zmiksować, następnie dodać pianę z białek, delikatnie i stopniowo wymieszać z masą przy pomocy szpatułki starać się zrobić to bardzo delikatnie aby jak najmniej uszkodzić pianę.
Rozgrzać gofrownicę, kiedy osiągnie odpowiednią temperaturę, nalać porcję ciasta, zamknąć, co do czasu pieczenia to będzie on różny, zależy to od Waszych gofrownic, ale może trwać to od 2 do około 5 minut.
Gofry podajemy od razu, najlepiej z bitą śmietaną, owocami, dżemem ...
Jeśli gofry pieczemy "na później" po upieczeniu układamy je na kratce i studzimy, tak wystudzone będą suche i chrupiące w późniejszym czasie można je odgrzać w gofrownicy lub zjeść na zimno.