Do dużej miski wlać wcześniej dokarmiony zakwas, wodę i mąkę, dodać ziarna wymieszać i przykryć folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce na całą noc.
Następnego dnia dodać pozostałe składniki na ciasto właściwe, wymieszać łyżką lub w robocie, przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia na 2 do 8 godzin.
Foremkę o wymiarach 12x23 cm wysmarować olejem i wysypać otrębami, łyżką wyrównać wierzch chleba, można posypać siemieniem lnianym lub innymi nasionami, ponownie przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce na około 45 minut, do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzać do temperatury 200 st C
Przed wstawieniem chleba do piekarnika wsypać na jego dno szklanką lodu, wsunąć chleb i piec przez 55 minut w razie potrzeby przykryć folią aluminiową gdyby wierzch zaczął się przypiekać.
Po upieczeniu wyjąć chleb z foremki, wystudzić na kratce.