• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Chleb na zakwasie » Chleb wieloziarnisty

Chleb wieloziarnisty

Aktualizacja: 18 lip, 2020 · Opublikowany: 28 paź, 2013 · przez Anna · 6 komentarzy

Skocz do przepisu

Chleb wieloziarnisty z dużą ilością ziarenek słonecznika, dyni i siemienia lnianego. Kiedy kilka lat temu zaczęła się moja przygoda z pieczeniem chleba wyglądało, to różnie. Chleb nie wychodził taki, jak bym chciała. Nie wiem, czy była, to wiana przepisów, czy mojego braku doświadczenia w każdym razie się nie poddałam! Próbowałam, testowałam, aż pieczenie chleba stało się łatwe i przyjemne, a chleb jest smaczny. Teraz po latach wypiekania domowego pieczywa mogę powiedzieć, że jest to sama przyjemność, a tworzenie nowych przepisów weszło mi w krew jak codzienne piecie wody 🙂  Chleb wieloziarnisty, to również efekt moich eksperymentów,  chleb jest świetny pełen ziarenek na zakwasie żytnim w 100% z mąki żytniej. Dość ciężki, wilgotny o pięknym zapachu z pyszną skórką. Polecam!

Chleb wieloziarnisty
Print Pin
5 z 2 głosów

Chleb wieloziarnisty

Prosty chleb wieloziarnisty.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Pieczywo
Porcji 1
Przygotowanie 15 minutes
Gotowanie 55 minutes
Całkowity czas 1 hour 10 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na zaczyn

  • 100 g zakwasu żytniego
  • 100 g mąki żytniej typ 720
  • 200 g wody w temperaturze pokojowej
  • 50 g nasion słonecznika
  • 50 g siemienia lnianego
  • 50 g nasion dyni

Składniki na ciasto właściwe

  • 200 g wody o temperaturze 45 st C
  • 100 g mąki żytniej (typ 720)
  • 100 g żytniej mąki razowej typ 2000
  • 8 g soli
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Do dużej miski wlać wcześniej dokarmiony zakwas, wodę i mąkę, dodać ziarna wymieszać i przykryć folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce na całą noc.
  • Następnego dnia dodać pozostałe składniki na ciasto właściwe, wymieszać łyżką lub w robocie, przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia na 2 do 8 godzin.
  • Foremkę o wymiarach 12x23 cm wysmarować olejem i wysypać otrębami, łyżką wyrównać wierzch chleba, można posypać siemieniem lnianym lub innymi nasionami, ponownie przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce na około 45 minut, do wyrośnięcia.
  • Piekarnik nagrzać do temperatury 200 st C
  • Przed wstawieniem chleba do piekarnika wsypać na jego dno szklanką lodu, wsunąć chleb i piec przez 55 minut w razie potrzeby przykryć folią aluminiową gdyby wierzch zaczął się przypiekać.
  • Po upieczeniu wyjąć chleb z foremki, wystudzić na kratce.
Chleb wieloziarnisty z dużą ilością ziaren.
Chleb wieloziarnisty
« Spaghetti z paprykowym pesto
Sernik dyniowy z imbirem »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Lidia napisał

    18 lipca, 2020 at 7:32 pm

    Witam mam kilka pytan o ten przepis.
    1.czy moge zamiast maki 2000 dac pszenna?jesli tak to czy wowczas zmienia się ilosc wody?
    2. To pewnie ciasto na mala blaszke?czyli wpierw wyrastanie w misce a potem w foremce?w.misce chyba slabo widac wyrastanie chleba.
    3. Czy ten chleb mogę wstwic do zimnego piekarnika i piec?czy sa jakies roznice pieczenia odrazu w nagrzanym piekarniku a pieczenie w zimnym?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      18 lipca, 2020 at 8:43 pm

      Dzień dobry,
      1. Tak zamiast mąki żytniej 2000 tyś, można dodać mąkę pszenną, ilość wody pozostaje bez zmian.
      2. To czy chleb rośnie, czy nie doskonale widać w misce jaki i każdym innym naczyniu, ciasto, które rośnie powiększa swoją objętość i na jego powierzchni mogą pojawić się bąbelki. Tak chleb najpierw wyrasta w misce, a później w foremce o wymiarach 12x23 cm.
      3. Chleb na zakwasie potrzebuje czasami sporo czasu, aby wyrósł i jeśli wstawimy do zimnego piekarnika chleb przygotowany w 100% na zakwasie, to może okazać się, że on w piekarniku nie zdąży wyrosnąć i będzie bardzo ciężki...Dlatego też zanim wstawimy chleb do piekarnika powinien on znacznie wyrosnąć.

      Odpowiedz
      • Lidia napisał

        19 lipca, 2020 at 9:08 am

        Super i pieknie dziękuje za szybką odpowiedź.Wczoraj znalazlam Pani bloga i chyba troche tu zagoszczę za Pani pozwoleniem, bo widzę ze super przepisy i takie fajne piecze Pani chlebki.
        Ja tez probuję piec ale roznie to wychodzi, dlatego chcialabym zgłębic wiedzę o tym od doswiadczonych osob, tak jak Pani.
        Mam kilka pytań, ktore mnie nurtują.
        Pozdrawiam serdecznie.

        Odpowiedz
        • Anna napisał

          19 lipca, 2020 at 12:34 pm

          Bardzo dziękuję za miłe słowa :).
          Wspaniale, że kolejna osoba chce piec chleb w domu! Pieczenie chleba jest proste choć na początku drogi bywa różnie ;). Kiedy zaczynałam swoją przygodę z pieczeniem chleba też bywało różnie, jedne wychodziły smaczne inne nie. Na początku trzymałam się sprawdzonych receptur, to jest sposób na to, aby poznać sztukę pieczenia, i wyrabiania ciasta chlebowego. Bardzo duże znaczenie przy wypiekach (nie tylko chleba) ma znaczenie temperatura otoczenia, wilgotność powietrza, jakość mąki i zakwasu. Podstawą udanego chleba na zakwasie jest jego moc. Zakwas powinien być karmiony regularnie w dobrych proporcjach i dobrej jakości mąka.
          Małymi porażkami proszę się nie przejmować, kiedy upiecze się kilkadziesiąt chlebków, człowiek zaczyna czuć "to coś" i chleby zaczyna się mieszać bez receptur, tak "na oko".
          Jestem do dyspozycji i jeśli tylko będę potrafiła pomóc, to chętne to zrobię.
          Pozdrawiam serdecznie

          Odpowiedz
  2. Ervisha napisał

    28 października, 2013 at 11:49 am

    Nie ma nic lepszego niz domowe pieczywo ;D

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      28 października, 2013 at 1:58 pm

      O tak!!! i wiesz co jesz:) pozdrawiam:)

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}