słoiczek dżemu pomarańczowego lub pomarańczowo - dyniowego
Instrukcje
Ciastka rozkruszyć w blenderze lub w misce używając do tego drewnianej pałki. Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać do pokruszonych ciastek, wymieszać.
Dno tortownicy o średnicy23 cm wyłożyć folią aluminiową, zapiąć obręcz, wsypać składniki na spód, delikatnie docisnąć, wstawić tortownicę do zamrażalnika na 10-15 minut.
W misce miksera umieścić sery i cukier, miksować przez około 2 minuty, następnie dodać żółtka, sok z pomarańczy i otartą skórkę, mąki, wymieszać do połączenia się składników.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 st C.
Nadno piekarnika wstawić żaroodporne naczynie z gorącą wodą, podczas pieczenia woda będzie parowała, tworząc wilgoć w piekarniku, dzięki temu sernik będzie wilgotny.
Masę serową wylać na schłodzony spód. Wstawić do piekarnika, sernik piec przez 80 minut z opcją górnej i dolnej grzałki. Po upieczeniu zostawić sernik do przestudzenia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami przez 15 minut.
Wyjąć sernik i całkowicie wystudzić, na zimny sernik wyłożyć dżem pomarańczowy lub pomarańczowo-dyniowy.
Przed podaniem najlepiej dobrze schłodzić sernik w lodówce.