Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Bakłażan umyć, pokroić w plasterki, posolić odstawić na 10 minut. Cebulę drobno posiekać w kostkę.
Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć cebulę, dodać bakłażan, smażyć przez 5 minut. Następnie dodać czosnek i pokrojone pomidory, dusić przez 10 minut, doprawić przyprawami.
Grzyby oczyścić, pokroić na cieknie plasterki. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać posiekaną cebulę i rozmaryn, podsmażyć przez chwilę, aż cebula zmięknie, następnie dodać grzyby, smażyć przez kilka minut, na koniec dodać przeciśnięty czosnek, po 30 sekundach zdjąć z ognia, doprawić przyprawami i odstawić.
W rondelku rozgrzać masło, dodać mąkę dokładnie i energicznie mieszać ( powstanie zasmażka ), następnie cienką strużką wlewać mleko, ciągle mieszając, całość zagotować, sos doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem, zdjąć z ognia, przykryć pokrywką, aby nie powstał kożuch.
Przygotować naczynie żaroodporne o wymiarach 15 x 28 cm, wysmarować dno i boki masłem, na spód ułożyć pierwszą warstwę płatów makaronowych, na płaty nałożyć cienką warstwę sosu beszamelowego, rozsmarować.