• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Zapiekanki i pizze » Lasagne z grzybami

Lasagne z grzybami

Aktualizacja: 21 lip, 2020 · Opublikowany: 1 paź, 2013 · przez Anna · 4 komentarze

Skocz do przepisu

Lasagne ( lazania ), to dobrze znane włoskie danie najpopularniejsza wersja tej potrawy, to lasagna z mięsem w sosie pomidorowym. Dziś chciałabym zaproponować Wam lasagne w wersji wegetariańskiej z grzybami, sosem bakłażanowo - pomidorowym i oczywiście dużą ilością sosu beszamelowego. Kiedy przygotowujemy lasagne pojawia się pytanie, czy płaty makaronowe obgotowywać, czy nie?  Z własnego doświadczenia wiem, że wiele zależy od tego jakich płatów używamy, niektóre z nich nie wymagają wstępnego przygotowywania. Na rynku są również takie, które należy sparzyć w gorącej wodzie przez minutę, aby po upieczeniu były miękkie. Dodanie odpowiednio dużej ilości sosu do lasagne daje pewność, że płaty makaronowe będą miały na tyle dużo wilgoci, że na pewno będą miękkie, a lasagne nie będzie przesuszona:)

lasagne z grzybami
Lasagne z grzybami
Lasagne z grzybami
Print Pin
5 z 1 głosu

Lasagne z grzybami

Autor Anna
Kuchnia Międzynarodowa
Rodzaj Obiad
Porcji 8
Przygotowanie 20 minutes
Gotowanie 1 hour 10 minutes
Całkowity czas 1 hour 30 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na farsz grzybowy

  • 250 g prawdziwków świeżych lub mrożonych
  • 2 małe cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • sól i pieprz (do smaku)
  • ½ łyżeczki suszonego rozmarynu
  • oliwa do smażenia

Składniki na farsz z bakłażana

  • 500 g bakłażana
  • 2 małe cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 średnie pomidory
  • oregano
  • sól
  • pieprz
  • oliwa do smażenia

Składnikin na sos beszamelowy

  • 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
  • 850 ml mleka
  • 40 g mąki pszennej
  • 50 g masła
  • sól i pieprz
  • 1 opakowanie gotowych płatów do lasagne
  • 60 g sera żółtego do posypania wierzchu lasagne
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Bakłażan umyć, pokroić w plasterki, posolić odstawić na 10 minut. Cebulę drobno posiekać w kostkę.
  • Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć cebulę, dodać bakłażan, smażyć przez 5 minut. Następnie dodać czosnek i pokrojone pomidory, dusić przez 10 minut, doprawić przyprawami. 
  • Grzyby oczyścić, pokroić na cieknie plasterki. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać posiekaną cebulę i rozmaryn, podsmażyć przez chwilę, aż cebula zmięknie, następnie dodać grzyby, smażyć przez kilka minut, na koniec dodać przeciśnięty czosnek, po 30 sekundach zdjąć z ognia, doprawić przyprawami i odstawić.
  • W rondelku rozgrzać masło, dodać mąkę dokładnie i energicznie mieszać ( powstanie zasmażka ), następnie cienką strużką wlewać mleko, ciągle mieszając, całość zagotować, sos doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem, zdjąć z ognia, przykryć pokrywką, aby nie powstał kożuch.
  • Przygotować naczynie żaroodporne o wymiarach 15 x 28 cm, wysmarować dno i boki masłem, na spód ułożyć pierwszą warstwę płatów makaronowych, na płaty nałożyć cienką warstwę sosu beszamelowego, rozsmarować.
  • Następnie nałożyć warstwę smażonego bakłażana, przykryć płatami makaronowymi, kolejna warstwa beszamelu, warstwa grzybów... zakończyć warstwą płatów makaronowych, które polewamy resztą sosu beszamelowego, wierzch posypać startym serem, oprószyć pieprzem.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st C, piec przez 35 - 40 minut.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Jeśli wierzch lasagne zacznie zbyt mocno się przypiekać, przykryjcie folią aluminiową, to zapobiegnie przypaleniu:)
lasagne z grzybami
Lasagne z grzybami
« Ravioli ze szpinakiem i grzybami
Ciastka owsiane »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. naleśniki ze szpinakiem napisał

    07 października, 2013 at 12:40 am

    Wygląda bardzo apetycznie. Chyba polecę wypróbować ten przepis, mniam 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      07 października, 2013 at 6:50 am

      Zachęcam:) przepis powstał przypadkowo z tego co akurat było w lodówce i z tego co udało się zebrać na spacerze w lesie, ale efekt jest super! Polecam 🙂

      Odpowiedz
  2. Anita napisał

    02 października, 2013 at 11:30 am

    Wyobrażenie smaku tej lazanii nie daje mi spokoju. Ciągle o niej myślę:)

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      02 października, 2013 at 11:53 am

      Pozostaje tylko wypróbować

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}