Odmierzoną ilość mąki wysypujemy na blat tak, aby powstała górka, na środku robimy wgłębienie "krater", wbijamy do wgłębienia jajo, porcjami dolewamy gorącą wodę, szybko zagniatając ciasto. Ciasto po wyrobieniu będzie elastyczne i miękkie, nie powinno kleić się do rąk w razie potrzeby można podsypać odrobinę mąki.
Ciasto powinno "odpocząć" około 15 - 20 minut przykryte wilgotną ściereczką lub schowane w foliowym woreczku, lekko uchylonym, aby nie zaparzyło się.
Truskawki umyć, pokroić na kawałki dodać cukier i rozgnieciony widelcem twaróg, delikatnie wymieszać.
Ciasto rozwałkować na cienki placek, szklanką lub innym naczyniem wyroić okrągłe placuszki.
Na środek każdego placuszka nałożyć porcję farszu, brzegi placuszka skleić, układać na oprószonym mąką blacie.
W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem soli i 3 łyżek oleju. Kiedy woda będzie wrzała wkładać porcjami pierogi, kiedy pierogi wypłyną na wierzch gotować je na delikatnym ogniu przez około 3 minuty. Wyjmować łyżką cedzakową.
Pierogi podawać z ulubionymi dodatkami, śmietaną i cukrem lub masłem i bułką tartą.