• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Pierogi » Pierogi z truskawkami

Pierogi z truskawkami

Aktualizacja: 14 lip, 2020 · Opublikowany: 23 lip, 2013 · przez Anna · 2 komentarze

Skocz do przepisu

Ostatnim rzutem w tym sezonie zapraszam na pierogi z truskawkami i twarogiem. Ostatnie truskawki... musiałam zrobić z nich pierogi! Do farszu dodałam twaróg, który w połączeniu z owocami naprawdę smakuje wspaniale, pierogi podałam ze śmietaną, cukrem trzcinowym i siekaną miętą wyszły pyszne! Jeśli jeszcze nie mieliście okazji spróbować takiej kompozycji truskawek z twarogiem, to koniecznie wypróbujcie.

pierogi z truskawkami
Pierogi z truskawkami

Pierogi z takim nadzieniem smakują dzieciom i dorosłym, dobre są na obiad, podwieczorek i kolację! Pierogi można zrobić w większej ilości, a po ugotowaniu i ostudzeniu zamrozić. Porcja z zamrażalnika zawsze przyda się na nagły i wielki głód, pierogi wrzucamy na gotującą się wodę i dotujemy na wolnym ogniu przez kilka minut.

pierogi z truskawkami
Print Pin
5 z 1 głosu

Pierogi z truskawkami

Najlepszey letni obiad!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Obiady
Porcji 4
Przygotowanie 45 minutes
Gotowanie 25 minutes
Całkowity czas 1 hour 10 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na ciasto

  • 300 g mąki pszennej
  • 1 małe jajko
  • 1 szczypta soli
  • 150 ml gorącej wody

Na farsz

  • 2 szklanki pokrojonych truskawek
  • 3 łyżki łyżki cukru trzcinowego
  • 150 g twarogu

Dodatkowo

  • śmietana
  • cukier (cynamon)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Odmierzoną ilość mąki wysypujemy na blat tak, aby powstała górka, na środku robimy wgłębienie "krater", wbijamy do wgłębienia jajo, porcjami dolewamy gorącą wodę, szybko zagniatając ciasto. Ciasto po wyrobieniu będzie elastyczne i miękkie, nie powinno kleić się do rąk w razie potrzeby można podsypać odrobinę mąki.
  • Ciasto powinno "odpocząć" około 15 - 20 minut przykryte wilgotną ściereczką lub schowane w foliowym woreczku, lekko uchylonym, aby nie zaparzyło się.
  • Truskawki umyć, pokroić na kawałki dodać cukier i rozgnieciony widelcem twaróg, delikatnie wymieszać.
  • Ciasto rozwałkować na cienki placek, szklanką lub innym naczyniem wyroić okrągłe placuszki.
  • Na środek każdego placuszka nałożyć porcję farszu, brzegi placuszka skleić, układać na oprószonym mąką blacie.
  • W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem soli i 3 łyżek oleju. Kiedy woda będzie wrzała wkładać porcjami pierogi, kiedy pierogi wypłyną na wierzch gotować je na delikatnym ogniu przez około 3 minuty. Wyjmować łyżką cedzakową.
  • Pierogi podawać z ulubionymi dodatkami, śmietaną i cukrem lub masłem i bułką tartą.
  • Smacznego!
pierogi z truskawkami
Pierogi z truskawkami

« Tarta z borówkami
Brownie z porzeczkami »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. JUSTYNA napisał

    27 maja, 2014 at 11:05 am

    No i nie może w sezonie truskawkowym zabraknać przepisu na pierogi...właśnie go u Ciebie Aniu odnalazłam i oczywiście będą na obiad 🙂 🙂 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      28 maja, 2014 at 10:54 am

      To oczywiście punkt w domowym menu, którego pominąć nie można! super z truskawkami są knedle 🙂

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}