płatki papryczki chilli do smaku lub świeża papryczka chilli drobno pokrojona
1łyżeczkastartego imbiru
24średniekrewetkinajlepiej, aby były surowe, szare
olej do smażenia
Instrukcje
Cebulę przekroić na pół, a następnie na cienkie piórka. W dużym rondlu lub woku rozgrzać olej, na rozgrzany olej, porcjami wrzucać cienki makaron ryżowy, smażyć przez kilka sekund, chrupiący makaron wyjąć na ręcznik papierowy.
Następnie na olej wrzucić pokrojoną w piórka cebulę, smażyć na złoto-brązowy kolor, również osuszyć na ręczniku papierowym.
Olej można przelać do słoiczka ( przecedzić przez sitko ) i zostawić do następnego dania.
W garnku zagotować wodę, zdjąć garnek z ognia, wrzucić makaron przykryć pokrywką, pozostawić na około 5 minut, następnie odcedzić.
W woku rozgrzać odrobinę oleju, dodać imbir, czerwone curry, zmiażdżony czosnek i kurkumę, dodać wodę i mleczko kokosowe doprowadzić do wrzenia, gotować przez około 3 minuty.
Dodać krewetki, gotować 5 minut, następnie dodać sos rybny, sos sojowy, cukier, sok z limonki, dokładnie wymieszać. Dodać siekaną kolendrę, pozostawić łyżkę kolendry do dekoracji.
Do miseczek nałożyć porcje ugotowanego makaronu ryżowego, nalać porcję zupy, posypać spora ilością chrupiącego makaronu, smażoną cebulką, płatkami chilli i siekaną kolendrą i dymką.
Smacznego!
Notatki
Pamiętajcie, podane ilości przypraw są orientacyjne, przyprawy należy dodawać w podzielonych porcjach, po każdym dodaniu smakując potrawę :)