• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Zupy i kremy » Kluseczki chiang mai

Kluseczki chiang mai

Aktualizacja: 15 lip, 2020 · Opublikowany: 10 cze, 2013 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Kluseczki chiang mai to pyszna zupa tajska na mleku kokosowym z dodatkiem czerwonej pasty curry. Czosnek, kolendra, cukier trzcinowy, dymka to składniki, w które musicie się zaopatrzyć. Oryginalna potrawa podawana jest z makaronem pszennym, który zastąpiłam ryżowym, a kurczaka, krewetkami. Kuchnia tajska pozwala na swobodę komponowania potraw, więc wykorzystałam ją i w tym wypadku:).

kluseczki chiang mai
Kluseczki chiang mai

Danie jest pyszne, pełne aromatu, w którym harmonijnie mieszają się różne smaki. Słodki miesza się ze słonym, ostry, a odrobina delikatnej kwaśnej nutki spina całość. Do zupy oprócz gotowanego makaronu ryżowego, dodajemy makaron ryżowy smażony na głębokim oleju. Makaron taki nadaje dodatkowej faktury i urozmaica konsystencję zupy. Cebulka w wersji prażonej i zielona aromatyczna dymka nadaje zupie cudownego świeżego smaku. Koniecznie wypróbujcie, smakosze kuchni tajskiej powinni być zadowoleni!

kluseczki chiang mai
Print Pin
5 z 1 głosu

Kluseczki chiang mai

Przepyszna zupa, aromatyczna i wyrazista w smaku.
Autor Anna
Kuchnia Tajska
Rodzaj Obiady
Porcji 4
Przygotowanie 15 minutes
Gotowanie 20 minutes
Całkowity czas 35 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 1 duża cebula
  • 250 g makaronu ryżowego (grubego)
  • 50 g cienkiego makaronu ryżowego
  • 3 małe zielone cebulki dymki
  • 1 pęczek siekanej (świeżej kolendry)
  • 4 łyżki czerwonej pasty curry
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 500 ml wody
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 4 łyżki łyżki sosu rybnego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki cukru trzcinowego lub cukru palmowego
  • 3 łyżki soku z limonki
  • płatki papryczki chilli do smaku lub świeża papryczka chilli drobno pokrojona
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 24 średnie krewetki (najlepiej, aby były surowe, szare)
  • olej do smażenia
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Cebulę przekroić na pół, a następnie na cienkie piórka. W dużym rondlu lub woku rozgrzać olej, na rozgrzany olej, porcjami wrzucać cienki makaron ryżowy, smażyć przez kilka sekund, chrupiący makaron wyjąć na ręcznik papierowy.
  • Następnie na olej wrzucić pokrojoną w piórka cebulę, smażyć na złoto-brązowy kolor, również osuszyć na ręczniku papierowym.
  • Olej można przelać do słoiczka ( przecedzić przez sitko ) i zostawić do następnego dania.
  • W garnku zagotować wodę, zdjąć garnek z ognia, wrzucić makaron przykryć pokrywką, pozostawić na około 5 minut, następnie odcedzić.
  • W woku rozgrzać odrobinę oleju, dodać imbir, czerwone curry, zmiażdżony czosnek i kurkumę, dodać wodę i mleczko kokosowe doprowadzić do wrzenia, gotować przez około 3 minuty.
  • Dodać krewetki, gotować 5 minut, następnie dodać sos rybny, sos sojowy, cukier, sok z limonki, dokładnie wymieszać. Dodać siekaną kolendrę, pozostawić łyżkę kolendry do dekoracji.
  • Do miseczek nałożyć porcje ugotowanego makaronu ryżowego, nalać porcję zupy, posypać spora ilością chrupiącego makaronu, smażoną cebulką, płatkami chilli i siekaną kolendrą i dymką.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Pamiętajcie, podane ilości przypraw są orientacyjne, przyprawy należy dodawać w podzielonych porcjach, po każdym dodaniu smakując potrawę 🙂
kluseczki chiang mai
« Truskawki z mascarpone
Tarta z kremem truskawkowym »

Reader Interactions

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}