Składniki na kruche ciasto zagnieść, uformować kulkę i zawinąć folię spożywczą, schować na 30 minut do lodówki.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
Ceramiczną formę do tatr (23 - 24 cm średnicy) wysmarować masłem i wysypać tartą bułką. Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę, ciasto przed wstawieniem do piekarnika nakłuć widelcem.
Spód piec przez 10 minut, następnie wyjąć z piekarnika.
Truskawki zmiksować na gładki mus. Żółtka i cukier ubić na gęstą masę. Śmietanę ubić na sztywno.
Żółtka i cukier ubić na gęstą masę. Śmietanę ubić na sztywno.
W misce zmiksować serek mascarpone, dodać ekstrakt z wanilii, ubitą śmietanę, żółtka i zmiksowane truskawki, miksować do połączenia się składników, na końcu dodać mąkę i dokładnie wymieszać.
Masę wylać na podpieczony spód. Kilka truskawek przekroić na pół i zatopić w masie.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 125 st C, piec przez 40 minut. Po upieczeniu wystudzić tartę, a następnie schłodzić w lodówce przez 4 godziny, najlepiej przez całą noc.
Przed podaniem udekorować wierzch tary cienko pokrojonymi truskawkami, można dodatkowo posypać cukrem i przypalić palnikiem, tak jak robi się, to w przypadku kremu brulee.