• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Tarty na słodko » Tarta z kremem truskawkowym

Tarta z kremem truskawkowym

Aktualizacja: 15 lip, 2020 · Opublikowany: 11 cze, 2013 · przez Anna · 3 komentarze

Skocz do przepisu

Delikatna wiosenna tarta z soczystymi truskawkami w roli głównej. Spód tarty jest z bardzo delikatnego ciasta bezglutenowego, na którym zapiekłam masę truskawkowo-śmietanową. Wierzch uwieńczony soczystymi świeżymi truskawkami, które można dodatkowo posypać cukrem i zapiec. Zapiec tak, jak zapieka się wierzch kremu brulee. Tarta po zapieczeniu nabiera wyjątkowego charakteru a karmelowa chrupiąca skórka, która tworzy się na truskawkach, dodaje wykwintnego charakteru.

🥘 Składniki

Składniki na ciasto

  • 70 g masła
  • ½ szklanki mąki ryżowej
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  • ¼ szklanki mąki owsianej
  • 1,5 łyżeczki cukru waniliowego
  • ¼ szklanki fruktozy lub cukru
  • 1 żółtko
  • 1 małe jajko

Składniki na krem

  • 200 g truskawek + do dekoracji
  • 180 ml śmietany 30 lub 36 %
  • 4 żółtka
  • 7 g stewii lub 8 łyżek cukru pudru
  • 5 łyżek serka mascarpone
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego

🔪 Instrukcje

  • Składniki na kruche ciasto zagnieść, uformować kulkę i zawinąć folię spożywczą, schować na 30 minut do lodówki.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
  • Ceramiczną formę do tatr (23 - 24 cm średnicy) wysmarować masłem i wysypać tartą bułką. Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę, ciasto przed wstawieniem do piekarnika nakłuć widelcem.
  • Spód piec przez 10 minut, następnie wyjąć z piekarnika.
  • Truskawki zmiksować na gładki mus. Żółtka i cukier ubić na gęstą masę. Śmietanę ubić na sztywno.
  • Żółtka i cukier ubić na gęstą masę. Śmietanę ubić na sztywno.
  • W misce zmiksować serek mascarpone, dodać ekstrakt z wanilii, ubitą śmietanę, żółtka i zmiksowane truskawki, miksować do połączenia się składników, na końcu dodać mąkę i dokładnie wymieszać.
  • Masę wylać na podpieczony spód. Kilka truskawek przekroić na pół i zatopić w masie.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 125 st C, piec przez 40 minut. Po upieczeniu wystudzić tartę, a następnie schłodzić w lodówce przez 4 godziny, najlepiej przez całą noc.
  • Przed podaniem udekorować wierzch tary cienko pokrojonymi truskawkami, można dodatkowo posypać cukrem i przypalić palnikiem, tak jak robi się, to w przypadku kremu brulee.

🌾 Certyfikowane produkty

Pamiętajcie o jednej kwestii, osoby chore na celiakię powinny używać certyfikowanej mąki owsianej! Natomiast osoby z nietolerancją powinny skonsultować się ze swoim lekarzem lub dietetykiem, czy mąka owsiana bez certyfikatu jest dopuszczona w ich diecie. Gorąco polecam nie tylko dla bezglutenowców!

tarta z kremem truskawkowym
Print Pin
5 z 1 głosu

Tarta z kremem truskawkowym

Deser idealny na każdą okazję.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Ciasta
Porcji 12
Przygotowanie 15 minutes
Gotowanie 55 minutes
Całkowity czas 1 hour 10 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na ciasto

  • 70 g masła
  • ½ szklanki mąki ryżowej
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  • ¼ szklanki mąki owsianej
  • 1,5 łyżeczki cukru waniliowego
  • ¼ szklanki fruktozy lub cukru
  • 1 żółtko
  • 1 małe jajko

Składniki na krem

  • 200 g truskawek + do dekoracji
  • 180 ml śmietany 30 lub 36 %
  • 4 żółtka
  • 7 g stewii (lub 8 łyżek cukru pudru)
  • 5 łyżek serka mascarpone
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Składniki na kruche ciasto zagnieść, uformować kulkę i zawinąć folię spożywczą, schować na 30 minut do lodówki.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
  • Ceramiczną formę do tatr (23 - 24 cm średnicy) wysmarować masłem i wysypać tartą bułką. Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę, ciasto przed wstawieniem do piekarnika nakłuć widelcem.
  • Spód piec przez 10 minut, następnie wyjąć z piekarnika.
  • Truskawki zmiksować na gładki mus. Żółtka i cukier ubić na gęstą masę. Śmietanę ubić na sztywno.
  • Żółtka i cukier ubić na gęstą masę. Śmietanę ubić na sztywno.
  • W misce zmiksować serek mascarpone, dodać ekstrakt z wanilii, ubitą śmietanę, żółtka i zmiksowane truskawki, miksować do połączenia się składników, na końcu dodać mąkę i dokładnie wymieszać.
  • Masę wylać na podpieczony spód. Kilka truskawek przekroić na pół i zatopić w masie.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 125 st C, piec przez 40 minut. Po upieczeniu wystudzić tartę, a następnie schłodzić w lodówce przez 4 godziny, najlepiej przez całą noc.
  • Przed podaniem udekorować wierzch tary cienko pokrojonymi truskawkami, można dodatkowo posypać cukrem i przypalić palnikiem, tak jak robi się, to w przypadku kremu brulee.
  • Smacznego!
tarta z kremem truskawkowym

« Kluseczki chiang mai
Botwinka z kaszą jęczmienną »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Ola napisał

    11 czerwca, 2013 at 10:52 pm

    rety jak dawno nie jadłam tarty...

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      11 czerwca, 2013 at 10:58 pm

      Olu, koniecznie upiecz i zjedz:) i to najlepiej z truskawkami:))

      Odpowiedz
  2. karmel-itka napisał

    11 czerwca, 2013 at 6:21 am

    zapowiada się naprawdę smakowite ciacho!

    Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}