Wieczorem przed pójściem spać w dużej misce wymieszać składniki na zaczyn, składniki powinny się połączyć nie ma potrzeby długiego wyrabiania. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na całą noc.
Rano dodać pozostałe składniki, zaczynając od wody, a następnie mąki, sól. Siemię lniane delikatnie zmielić, można zrobić to w młynku do kawy można również nasiona włożyć w ściereczkę i potłuc młotkiem, wystarczy, że delikatnie się pokruszą. Dodać zmielone siemię do ciasta, ponownie wymieszać. Miskę przykryć folią spożywczą i dostawić w ciepłe miejsce na minimum 2 godziny , ciasto można zostawić na 8-9 godzin.
Po tym czasie ciasto przelać do foremki (14 x 32 cm) wcześniej wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami, przykryć ściereczką lub folią i ponownie odstawić do wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 210 st C.
Chleb przed wstawieniem do piekarnika można posypać nasionami siemienia lnianego lub mąką. Kiedy piekarnik jest już gorący na jego dno wysypujemy szklankę lodu, lód roztapiając się stworzy odpowiednią wilgoć na początku pieczenia i chleb pięknie urośnie. Natychmiast wstawiamy chleb do piekarnika i pieczemy przez 25 minut w 210 st C, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 st C i pieczemy jeszcze 25 do 30 minut.
Po upieczeniu wyjmujemy chleb z foremki i studzimy na kratce.
Smacznego!
Notatki
Jeśli chleb będzie się przypiekał, przykryjcie go folią aluminiową, to zabezpieczy go przed przypaleniem się wierzchu chleba.