• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Chleb na zakwasie » Chleb mieszany z siemieniem lnianym

Chleb mieszany z siemieniem lnianym

Aktualizacja: 15 lip, 2020 · Opublikowany: 6 cze, 2013 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Kolejny pyszny chleb na zakwasie żytnim z dodatkiem mąki orkiszowej i siemienia lnianego. Siemię używane jest głównie w medycynie naturalnej i ma wiele zastosowań. Nasiona lnu wspaniale łagodzą dolegliwości związane z układem pokarmowym  i oddechowym. W 100 g nasionek jest: 106% zapotrzebowania dziennego na magnez, 126% witaminy B1, 36% witaminy B6, 46% żelaza. Siemię lniane zawiera największą ilość lignanów, spożywanie ich zalecane jest w profilaktyce nowotworowej. Siemię nie ma konkretnego smaku, więc nie zmieni smaku chleba ale sprawi, że będzie zdrowszy.

Chleb jest delikatnie wilgotny o sprężystym miąższu, a jego przygotowanie jest bardzo proste. Mam nadzieję, że przepis przypadnie wam do gustu, polecam.

chleb z siemieniem lnianym
Print Pin
5 z 1 głosu

Chleb mieszany z siemieniem lnianym

Domowy chleb fantastyczny i zdrowy.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Pieczywo
Porcji 1
Przygotowanie 10 minutes
Gotowanie 1 hour 50 minutes
Całkowity czas 1 hour 10 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na zaczyn

  • 150 g zakwasu żytniego
  • 250 g wody
  • 150 g mąki żytniej typ 720
  • 150 g mąki orkiszowej

Składniki na ciasto właściwe

  • 200 g wody
  • 120 g mąki orkiszowej
  • 200 g mąki żytniej typ 720
  • 1 ½ łyżeczki łyżeczki soli
  • 30 g siemienia lnianego
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Wieczorem przed pójściem spać w dużej misce wymieszać składniki na zaczyn, składniki powinny się połączyć nie ma potrzeby długiego wyrabiania. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na całą noc.
  • Rano dodać pozostałe składniki, zaczynając od wody, a następnie mąki, sól. Siemię lniane delikatnie zmielić, można zrobić to w młynku do kawy można również nasiona włożyć w ściereczkę i potłuc młotkiem, wystarczy, że delikatnie się pokruszą. Dodać zmielone siemię do ciasta, ponownie wymieszać. Miskę przykryć folią spożywczą i dostawić w ciepłe miejsce na minimum 2 godziny , ciasto można zostawić na 8-9 godzin.
  • Po tym czasie ciasto przelać do foremki (14 x 32 cm) wcześniej wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami, przykryć ściereczką lub folią i ponownie odstawić do wyrośnięcia.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 210 st C.
  • Chleb przed wstawieniem do piekarnika można posypać nasionami siemienia lnianego lub mąką. Kiedy piekarnik jest już gorący na jego dno wysypujemy szklankę lodu, lód roztapiając się stworzy odpowiednią wilgoć na początku pieczenia i chleb pięknie urośnie. Natychmiast wstawiamy chleb do piekarnika i pieczemy przez 25 minut w 210 st C, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 st C i pieczemy jeszcze 25 do 30 minut.
  • Po upieczeniu wyjmujemy chleb z foremki i studzimy na kratce.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Jeśli chleb będzie się przypiekał, przykryjcie go folią aluminiową, to zabezpieczy go przed przypaleniem się wierzchu chleba.
chleb z siemieniem lnianym
chleb z siemieniem lnianym
« Kruche ciasto bezglutenowe z truskawkami i rabarbarem
Tarta z kremem brulee »

Reader Interactions

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}