2średnieburaki średniej wielkościdodałam buraki, ponieważ moja botwinka była bardzo malutka, prawie bez bulwy buraka, można pominąć buraki, jeśli bulwa przy botwince jest większa
1dużamarchew
1średniapietruszka
sok z połowy cytryny
2łyżkimąki pszennej do zagęszczenia zupy
4średnieziemniaki
4łyżkiśmietany
sóldo smaku
pieprzdo smaku
1liśćlaurowy
4ziarenkaziela angielskiego
Instrukcje
Bulion zagotować dodać do niego obrane, umyte i bardzo cienko pokrojone buraki, liść laurowy, ziele angielskie, gotować przez 15 minut, kiedy zupa nabierze głębokiego buraczanego koloru dodać sok z cytryny.
Ziemniaki, pokroić w drobną kostkę, dodać do zupy. Marchew i pietruszkę pokroić w niewielką kosteczkę i również dodać od zupy, całość gotować od miękkości. Botwinkę dokładnie umyć i bardzo drobno posiekać, dodać od reszty gotujących się warzyw, gotować pod przykryciem przez 8 10 minut.
W kubku rozprowadzić mąkę z odrobiną zimnej wody, dodać do zupy, zagotować, kiedy zupa jest już gotowa doprawić przyprawami, zabielić śmietaną.
Zupę podawać z gotowanym jajkiem, całość można posypać zieleniną, koperek, natka pietruszki.