• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Zupy i kremy » Zupa botwinkowa

Zupa botwinkowa

Aktualizacja: 16 lip, 2020 · Opublikowany: 28 maj, 2013 · przez Anna · 3 komentarze

Skocz do przepisu

Typowo wiosenna zupa z botwinki, czyli z młodziutkich buraków, które gotujemy wraz z listkami. Uwielbiam ją podaną z jajkiem i koperkiem, to mój smak wiosny i dzieciństwa! Zupa jest niezwykle łatwa i szybka. To poza smakiem jej wielki atut, bo kto chce spędzać w kuchni cały dzień na gotowaniu, kiedy za oknem piękna pogoda. Śpieszcie się, bo buraki za chwilę urosną i soczystej botwinki już nie będzie.

zupa botwinkowa
Zupa botwinkowa
Print Pin
5 z 4 głosów

Zupa botwinkowa

Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Zupy
Porcji 8
Przygotowanie 10 minutes
Gotowanie 25 minutes
Całkowity czas 35 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 2 l bulionu
  • 1 pęczek botwinki
  • 2 średnie buraki średniej wielkości (dodałam buraki, ponieważ moja botwinka była bardzo malutka, prawie bez bulwy buraka, można pominąć buraki, jeśli bulwa przy botwince jest większa)
  • 1 duża marchew
  • 1 średnia pietruszka
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki mąki pszennej do zagęszczenia zupy
  • 4 średnie ziemniaki
  • 4 łyżki śmietany
  • sól (do smaku)
  • pieprz (do smaku)
  • 1 liść laurowy
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Bulion zagotować dodać do niego obrane, umyte i bardzo cienko pokrojone buraki, liść laurowy, ziele angielskie, gotować przez 15 minut, kiedy zupa nabierze głębokiego buraczanego koloru dodać sok z cytryny.
  • Ziemniaki, pokroić w drobną kostkę, dodać do zupy. Marchew i pietruszkę pokroić w niewielką kosteczkę i również dodać od zupy, całość gotować od miękkości. Botwinkę dokładnie umyć i bardzo drobno posiekać, dodać od reszty gotujących się warzyw, gotować pod przykryciem przez 8 10 minut.
  • W kubku rozprowadzić mąkę z odrobiną zimnej wody, dodać do zupy, zagotować, kiedy zupa jest już gotowa doprawić przyprawami, zabielić śmietaną.
  • Zupę podawać z gotowanym jajkiem, całość można posypać zieleniną, koperek, natka pietruszki.
  • Smacznego!
zupa botwinkowa
Zupa botwinkowa
zupa botwinkowa
Zupa botwinkowa
« Sok wieloowocowy
Ciasto z truskawkami »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Barbara napisał

    27 czerwca, 2015 at 9:23 am

    Przepis jest ok.

    Odpowiedz
  2. Krzych napisał

    28 maja, 2013 at 6:09 pm

    Patrzac na Twoje zdjecia ciesze sie, ze juz niedlugo wracam do domu i w te pedy na najblizsze targowisko po botwinke, mniam!
    Polecam posiekane listki podsmazyc chwile np. na maselku- i zupa wtedy bardziej wyrazista i witaminy te rozpuszczalne w tluszczach lepiej przyswajalne 😉

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      28 maja, 2013 at 6:13 pm

      Dziękuje:) szybko wracaj i do gotowania:) a następnym razem zrobię podsmażone listki, mniam! Pozdrawiam

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

🌷 Wiosna

  • Syrop z pędów sosny II
  • Lemoniada rabarbarowa
  • Szaszłyki z łososia i ananasa
  • Kruche ciasto z malinami i kokosem - bezglutenowe

Więcej przepisów na wiosnę →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →