Składniki na zaczyn wymieszać najlepiej wieczorem, przed pójściem spać. W dużej misce wymieszać wszystkie składniki tylko do połączenia. Miskę z zaczynem przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce na całą noc.
Następnego dnia dodać pozostałe składniki na ciasto właściwe, zaczynając od wody. Ciasto na chleb wyrabiam w misce, drewnianą łyżką około 3 minut do połączenia wszystkich składników, możecie zrobić to przy użyciu miksera z odpowiednią końcówką.
Przykryć folią i znów odstawić do wyrośnięcia na około 2 godziny, może być dłużej.
Przygotować formę ( moja miała 14 x 32 cm ) wysmarować ją olejem i wysypać otrębami.
Ciasto przemieszać łyżką i przelać do formy. Przykryć i znów zostawić od wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzać do temperatury 220 st C.
Przed wstawieniem chleba do piekarnika wsypać na jego dno szklankę lodu, a następnie szybko wsunąć chleb. Chleb pieczemy przez 30 minut w temperaturze 220 st C, ( z opcją górnej i dolnej grzałki ), a następnie zmniejszamy temperaturę do 200 st C i dopiekamy 25 - 30 minut.
Po upieczeniu wyjmujemy chleb z piekarnika i "malujemy" go wodą, wystarczy 2 razy pomalować wierzch chleba, skórka zrobi się błyszcząca. Pamiętajcie, aby chleb od razu wyjąć z formy i wystudzić na kratce.