• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Chleb na zakwasie » Chleb żytnio-pszenny z jagodą goji

Chleb żytnio-pszenny z jagodą goji

Aktualizacja: 16 lip, 2020 · Opublikowany: 22 kwi, 2013 · przez Anna · 2 komentarze

Skocz do przepisu

Kolejna propozycja na chleb na zakwasie żytnim z mąk mieszanych oraz jagodą goji. Chleb żytnio-pszenny z jagodą goji jest niezwykle sprężysty i bardzo smaczny, pasuje do każdego rodzaju dodatków. Skórka chleba zaraz po upieczeniu jest chrupiąca, na drugi dzień delikatnie mięknie. Można by pomyśleć, że jagoda goji sprawi, że chleb będzie słodki, ale tak nie jest. Z pewnością dzięki jagodzie goji chleb jest zdrowszy. Więcej o tej maleńkiej bombie witamin, jaką jest jagoda goji możecie przeczytać tutaj. Polecam!

Chleb żytnio-pszenny z jagodą goji
Print Pin
5 z 1 głosu

Chleb żytnio - pszenny z jagodą goji

Wilgotny i bardo smaczny chleb z jagodą goji.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Pieczywo
Porcji 1
Przygotowanie 20 minutes
Gotowanie 1 hour
Całkowity czas 1 hour 20 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Na zaczyn

  • 150 g zakwasu żytniego
  • 300 g wody
  • 250 g mąki żytniej typ 720

Na ciasto właściwe

  • 200 g wody
  • 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 190 g mąki pszennej zwykłej
  • 30 g suszonej jagody goj
  • 1 ½ łyżeczki soli (morskiej, kamiennej dajcie mniej)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Składniki na zaczyn wymieszać najlepiej wieczorem, przed pójściem spać. W dużej misce wymieszać wszystkie składniki tylko do połączenia. Miskę z zaczynem przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce na całą noc.
  • Następnego dnia dodać pozostałe składniki na ciasto właściwe, zaczynając od wody. Ciasto na chleb wyrabiam w misce, drewnianą łyżką około 3 minut do połączenia wszystkich składników, możecie zrobić to przy użyciu miksera z odpowiednią końcówką.
  • Przykryć folią i znów odstawić do wyrośnięcia na około 2 godziny, może być dłużej.
  • Przygotować formę ( moja miała 14 x 32 cm ) wysmarować ją olejem i wysypać otrębami.
  • Ciasto przemieszać łyżką i przelać do formy. Przykryć i znów zostawić od wyrośnięcia.
  • Piekarnik nagrzać do temperatury 220 st C.
  • Przed wstawieniem chleba do piekarnika wsypać na jego dno szklankę lodu, a następnie szybko wsunąć chleb. Chleb pieczemy przez 30 minut w temperaturze 220 st C, ( z opcją górnej i dolnej grzałki ), a następnie zmniejszamy temperaturę do 200 st C i dopiekamy 25 - 30 minut.
  • Po upieczeniu wyjmujemy chleb z piekarnika i "malujemy" go wodą, wystarczy 2 razy pomalować wierzch chleba, skórka zrobi się błyszcząca. Pamiętajcie, aby chleb od razu wyjąć z formy i wystudzić na kratce.
  • Smacznego!
Chleb zytnio-pszenny z jagoda goji
Chleb żytnio-pszenny z jagodą goji

« Smoothie z mango i gruszką
Sernik nowojorski »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Marzena napisał

    22 kwietnia, 2013 at 11:12 am

    Pięknie wygląda z tymi jagodami. Lubię chcleb z żurawiną więc pewnie ten by mi też
    posamkował:-))

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      22 kwietnia, 2013 at 11:20 am

      Ten będzie miał mniej słodyczy niż ten z żurawiną, ale z pewnością Ci posmakuje:) pozdrawiam Ania

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}