Do miski miksera wlać wodę, wsypać drożdże i cukier, wymieszać i odstawić na 10 minut. Następnie dodać mąkę, masło, sól, ciasto wyrobić za pomocą końcówki " hak", ciasto powinno być gładkie i elastyczne.
Dużą miskę wysmarować dokładnie olejem, przełożyć do niej wyrobione ciasto, przykryć folią spożywczą i odstawić na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat lekko posypać mąką, ręcznie przerobić ciasto. Podzielić na 10 równych kawałków, z każdego kawałka utoczyć wałek o długości około 50 cm. Końce wałka skręcić razem, a następnie zawinąć je do środka, delikatnie przylepić do dolnej części precla.
Uformowane precle układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st C.
W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem sody oczyszczonej. Kiedy precle wyrosną delikatnie włożyć do gotującej się wody, gotować około 30 sekund z każdej strony. Wyjąć łyżką cedzakową, a następnie ułożyć na blaszce do pieczenia. Roztrzepanym jajkiem posmarować każdy precel, posypać ulubionymi dodatkami.
Blachę z preclami wstawić do piekarnika, piec około 20 minut na złoty kolor.