• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Bułki » Precle drożdżowe

Precle drożdżowe

Aktualizacja: 16 lip, 2020 · Opublikowany: 6 kwi, 2013 · przez Anna · 3 komentarze

Skocz do przepisu

Zaczęło się w sklepie od, mamo kup nam precle on są takie pyszne, kup, kup... i kupiłam, ale były jakieś dziwne, smakowały proszkiem do pieczenia i czymś czego nie potrafię określić 🙁 Postanowiłam upiec w domu pachnące drożdżowe precelki posypane czarnuszką, sezamem, kminkiem i solą. Wyszły bardzo dobre, delikatne, miękkie w środku, po prostu pyszne! Jest z nimi trochę pracy, ale warto! Zjedliśmy je błyskawicznie, najlepsze oczywiście są zaraz po upieczeniu, super były jeszcze ciepłe. Bardzo dobrze smakują również opiekane w tosterze podane z musztardą i różnego rodzaju serami.

Precle drozdzowe
Precle drożdżowe
Precle drozdzowe
Print Pin
5 z 1 głosu

Precle drożdżowe

Rewelacyjne domowe precelki.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Pieczywo
Porcji 10
Przygotowanie 1 hour
Gotowanie 30 minutes
Całkowity czas 1 hour 30 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 620 g mąki pszennej
  • 380 ml letniej wody
  • 55 g masła (stopionego)
  • 7 g suchych drożdży lub 14 g świeżych
  • 10 g soli
  • 12 g cukru

Dodatkowo

  • 4 łyżki sody oczyszczonej
  • odrobina oleju do posmarowania miski

Do posypanie precli

  • ulubione nasionka (sezam, mak, kminek, czarnuszka, sól...)
  • 1 żółtko + 2 łyżki mleka
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Do miski miksera wlać wodę, wsypać drożdże i cukier, wymieszać i odstawić na 10 minut. Następnie dodać mąkę, masło, sól, ciasto wyrobić za pomocą końcówki " hak", ciasto powinno być gładkie i elastyczne.
  • Dużą miskę wysmarować dokładnie olejem, przełożyć do niej wyrobione ciasto, przykryć folią spożywczą i odstawić na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
  • Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat lekko posypać mąką, ręcznie przerobić ciasto. Podzielić na 10 równych kawałków, z każdego kawałka utoczyć wałek o długości około 50 cm. Końce wałka skręcić razem, a następnie zawinąć je do środka, delikatnie przylepić do dolnej części precla.
  • Uformowane precle układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut.
  • Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st C.
  • W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem sody oczyszczonej. Kiedy precle wyrosną delikatnie włożyć do gotującej się wody, gotować około 30 sekund z każdej strony. Wyjąć łyżką cedzakową, a następnie ułożyć na blaszce do pieczenia. Roztrzepanym jajkiem posmarować każdy precel, posypać ulubionymi dodatkami.
  • Blachę z preclami wstawić do piekarnika, piec około 20 minut na złoty kolor.
  • Wystudzić na kratce.
  • Smacznego!
  • Precle drozdzowe
  • Precle drozdzowe
Precle drożdżowe
  • Precle drozdzowe
  • Precle drozdzowe
Precle drożdżowe
« Ciasto drożdżowe sypane
Terrina z twarożku i łososia »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Monika napisał

    06 kwietnia, 2013 at 3:08 pm

    Zastanawiam się, czy to klejenie się ciasta wynika bardziej z mojego zbyt krótkiego wyrobienia, czy może to kwestia użytej mąki - miałam tylko szymanowską. Jaką mąkę użyłaś Aniu w tym przepisie?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      06 kwietnia, 2013 at 3:19 pm

      Użyłam mąki puszystej do ciast drożdżowych, nie wiem czy piekłaś już z tego przepisu czy z innego ale ciasto na precle jest dość klejące 🙂 oczywiście jak większość ciast na drożdżach potrzepuje odpowiedniego wyrobienia:) kiedy formujesz wałek do skręcenia precli delikatnie podsyp mąką:)
      dopiero w tej chwili wpadł poprzedni Twój komentarza:) widzę, że z tego przepisu:) jedyne co mi właśnie sprawiało jakąś trudność to właśnie formowanie wałka i tutaj wielką rolę odgrywa ilość użytej mąki do podsypania:))))
      Mam nadzieję, że smakowały, a forma... jest do dopracowania!

      Odpowiedz
  2. Monika napisał

    06 kwietnia, 2013 at 3:00 pm

    Mnie dzieci już od dawna prosiły o precle - mają przepis w książce o Cecylce Knedelek, ale dopiero Twój przepis Aniu zachęcił mnie do wypróbowania. Ciasto wyszło trochę klejące a same precle mało foremne, ale... pierwsze koty za płoty 🙂 Dziękuję za przepis i inspirację!

    Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}