• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Sprawdzona Kuchnia logo

  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
go to homepage
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
    • Pieczywo
    • Ciasta
  • Newsletter
  • O mnie
×

Strona główna » Bułki » Precle drożdżowe

Precle drożdżowe

Aktualizacja: 16 Lip, 2020 · Opublikowany: 6 Kwi, 2013 · przez Anna

Tekst przeczytasz w 2 min

Zaczęło się w sklepie od, mamo kup nam precle on są takie pyszne, kup, kup... i kupiłam, ale były jakieś dziwne, smakowały proszkiem do pieczenia i czymś czego nie potrafię określić 🙁 Postanowiłam upiec w domu pachnące drożdżowe precelki posypane czarnuszką, sezamem, kminkiem i solą. Wyszły bardzo dobre, delikatne, miękkie w środku, po prostu pyszne! Jest z nimi trochę pracy, ale warto! Zjedliśmy je błyskawicznie, najlepsze oczywiście są zaraz po upieczeniu, super były jeszcze ciepłe. Bardzo dobrze smakują również opiekane w tosterze podane z musztardą i różnego rodzaju serami.

Precle drozdzowe
Precle drożdżowe
Precle drozdzowe
Print Pin
5 from 1 vote

Precle drożdżowe

Rewelacyjne domowe precelki.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Pieczywo
Przygotowanie 1 hour
Gotowanie 30 minutes
Całkowity czas 1 hour 30 minutes
Porcje 10
Autor Anna

🥘 Składniki

  • 620 g mąki pszennej
  • 380 ml letniej wody
  • 55 g masła stopionego
  • 7 g suchych drożdży lub 14 g świeżych
  • 10 g soli
  • 12 g cukru

Dodatkowo

  • 4 łyżki sody oczyszczonej
  • odrobina oleju do posmarowania miski

Do posypanie precli

  • ulubione nasionka sezam, mak, kminek, czarnuszka, sól...
  • 1 żółtko + 2 łyżki mleka

🔪 Instrukcje

  • Do miski miksera wlać wodę, wsypać drożdże i cukier, wymieszać i odstawić na 10 minut. Następnie dodać mąkę, masło, sól, ciasto wyrobić za pomocą końcówki " hak", ciasto powinno być gładkie i elastyczne.
  • Dużą miskę wysmarować dokładnie olejem, przełożyć do niej wyrobione ciasto, przykryć folią spożywczą i odstawić na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
  • Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat lekko posypać mąką, ręcznie przerobić ciasto. Podzielić na 10 równych kawałków, z każdego kawałka utoczyć wałek o długości około 50 cm. Końce wałka skręcić razem, a następnie zawinąć je do środka, delikatnie przylepić do dolnej części precla.
  • Uformowane precle układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut.
  • Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st C.
  • W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem sody oczyszczonej. Kiedy precle wyrosną delikatnie włożyć do gotującej się wody, gotować około 30 sekund z każdej strony. Wyjąć łyżką cedzakową, a następnie ułożyć na blaszce do pieczenia. Roztrzepanym jajkiem posmarować każdy precel, posypać ulubionymi dodatkami.
  • Blachę z preclami wstawić do piekarnika, piec około 20 minut na złoty kolor.
  • Wystudzić na kratce.
  • Smacznego!
  • Precle drozdzowe
  • Precle drozdzowe
Precle drożdżowe
  • Precle drozdzowe
  • Precle drozdzowe
Precle drożdżowe
Poprzedni wpis « Ciasto drożdżowe sypane
Kolejny wpis Terrina z twarożku i łososia »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Ocena przepisu




  1. Monika napisał

    06 kwietnia, 2013 at 3:08 pm

    Zastanawiam się, czy to klejenie się ciasta wynika bardziej z mojego zbyt krótkiego wyrobienia, czy może to kwestia użytej mąki - miałam tylko szymanowską. Jaką mąkę użyłaś Aniu w tym przepisie?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      06 kwietnia, 2013 at 3:19 pm

      Użyłam mąki puszystej do ciast drożdżowych, nie wiem czy piekłaś już z tego przepisu czy z innego ale ciasto na precle jest dość klejące 🙂 oczywiście jak większość ciast na drożdżach potrzepuje odpowiedniego wyrobienia:) kiedy formujesz wałek do skręcenia precli delikatnie podsyp mąką:)
      dopiero w tej chwili wpadł poprzedni Twój komentarza:) widzę, że z tego przepisu:) jedyne co mi właśnie sprawiało jakąś trudność to właśnie formowanie wałka i tutaj wielką rolę odgrywa ilość użytej mąki do podsypania:))))
      Mam nadzieję, że smakowały, a forma... jest do dopracowania!

      Odpowiedz
  2. Monika napisał

    06 kwietnia, 2013 at 3:00 pm

    Mnie dzieci już od dawna prosiły o precle - mają przepis w książce o Cecylce Knedelek, ale dopiero Twój przepis Aniu zachęcił mnie do wypróbowania. Ciasto wyszło trochę klejące a same precle mało foremne, ale... pierwsze koty za płoty 🙂 Dziękuję za przepis i inspirację!

    Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Anna Małek blog Sprawdzona Kuchnia sprawdzonakuchnia.pl

Mam na imię Ania, uwielbiam gotować dla swojej sporej rodziny i przyjaciół. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.

Więcej o mnie →

Wielkanocne przepisy

  • Babka drożdżowa z marcepanem i czekoladą
  • Sernik pomarańczowy na spodzie z figami
  • Orzechowe ciasto ucierane z malinami
  • Pasztet z królika

Footer

Informacje

  • O mnie
  • Polityka cookie

Newsletter

  • Zapisz się na aktualności i powiadomienia

Kontakt

  • Kontakt
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012-2020 Sprawdzona Kuchnia