Do miski wsypać 60 g mąki żytniej zalać ją bardzo gorącą wodą, trzeba intensywnie mieszać aby nie zrobiły się grudki, można zrobić to mikserem odstawić na 30 minut.
Po tym czasie do mieszaniny mąki i wody dodać pozostałe składniki, wymieszać ciasto do połączenia się wszystkich składników, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na całą noc.
Następnego dnia jeszcze raz dokładnie wymieszać ciasto.
Przygotować formę np. keksówkę średniej wielkości, wysmarować olejem i wysypać otrębami.
Ciasto przelać do formy, przykryć folią i odstawić w bardzo ciepłe miejsce do podwojenia objętości, u mnie rosło 1 godzinę ale może trwać to również nieco dłużej.
Piekarnik nagrzać do temperatury 210 st C. Przed wstawieniem chleba do piekarnika wsypcie na jego dno szklankę lodu, dzięki tworzącej się parze chleb będzie mógł jeszcze urosnąć.
Pieczemy 50 minut z opcją górnej i dolnej grzałki.