• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Sprawdzona Kuchnia logo

  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
go to homepage
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
    • Pieczywo
    • Ciasta
  • Newsletter
  • O mnie
×

Strona główna » Chleb na zakwasie » Chleb żytni 100%

Chleb żytni 100%

Aktualizacja: 16 Lip, 2020 · Opublikowany: 29 Mar, 2013 · przez Anna

Tekst przeczytasz w 2 min

O tym chlebie czytałam wiele i przerażał mnie czas, jaki jest potrzebny, aby go przygotować. Nie jest to proces skomplikowany, ale ta 30-to godzinna procedura!!! Postanowiłam spróbować i upiec go, choć na zmienionych zasadach! Zrobiłam z mąki i bardzo gorącej wody miksturę następnie dodałam od razu wszystkie pozostałe składniki i odstawiłam na całą noc. Rano zamieszałam ciasto, przelałam do formy i po niespełna godzinie nadawał się do pieczenia!

Chleb jest wyborny! W 100% z mąki żytniej, więc i bardzo wilgotny, klejący z niesamowitym smakiem, jakie mają tylko chleby żytnie na zakwasie. Zaskoczyło mnie powodzenie tego chleba u moich dzieci, rzuciły się na niego jak na cukierki! Zjedzony został natychmiast, więc trudno mi powiedzieć jak długo zachowuje świeżość, ale jestem przekonana, że tydzień z powodzeniem będzie świeży. Uprzedzam, podane proporcje wystarczają na mały bochenek, warto więc podwoić ich ilość! Smacznego!

Chleb zytni 100%
Print Pin
5 from 1 vote

Chleb żytni 100%

Prawdziwy chleb żytni na zakwasie!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Pieczywo
Przygotowanie 20 minutes
Gotowanie 50 minutes
Całkowity czas 1 hour 10 minutes
Porcje 1
Autor Anna

🥘 Składniki

  • 60 g mąki żytniej typ 720
  • 240 g wody bardzo ciepłej
  • 50 g zimnej wody
  • 300 g mąki żytniej typ 720
  • 200 g zakwas żytni
  • 12 g soli

🔪 Instrukcje

  • Do miski wsypać 60 g mąki żytniej zalać ją bardzo gorącą wodą, trzeba intensywnie mieszać aby nie zrobiły się grudki, można zrobić to mikserem odstawić na 30 minut.
  • Po tym czasie do mieszaniny mąki i wody dodać pozostałe składniki, wymieszać ciasto do połączenia się wszystkich składników, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na całą noc.
  • Następnego dnia jeszcze raz dokładnie wymieszać ciasto.
  • Przygotować formę np. keksówkę średniej wielkości, wysmarować olejem i wysypać otrębami.
  • Ciasto przelać do formy, przykryć folią i odstawić w bardzo ciepłe miejsce do podwojenia objętości, u mnie rosło 1 godzinę ale może trwać to również nieco dłużej.
  • Piekarnik nagrzać do temperatury 210 st C. Przed wstawieniem chleba do piekarnika wsypcie na jego dno szklankę lodu, dzięki tworzącej się parze chleb będzie mógł jeszcze urosnąć.
  • Pieczemy 50 minut z opcją górnej i dolnej grzałki.
  • Smacznego!
Chleb zytni 100%

Poprzedni wpis « Mazurek z orzechami
Kolejny wpis Zupa chrzanowa »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Ocena przepisu




  1. monika smakoszka napisał

    29 marca, 2013 at 6:49 pm

    nie ma to jak chlebek z własnej piekarni 🙂 wygląda bardzo ładnie

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      29 marca, 2013 at 7:18 pm

      Dziękuję:) u mnie właśnie się piecze:)))

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Anna Małek blog Sprawdzona Kuchnia sprawdzonakuchnia.pl

Mam na imię Ania, uwielbiam gotować dla swojej sporej rodziny i przyjaciół. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.

Więcej o mnie →

Wielkanocne przepisy

  • Babka drożdżowa z marcepanem i czekoladą
  • Sernik pomarańczowy na spodzie z figami
  • Orzechowe ciasto ucierane z malinami
  • Pasztet z królika

Footer

Informacje

  • O mnie
  • Polityka cookie

Newsletter

  • Zapisz się na aktualności i powiadomienia

Kontakt

  • Kontakt
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012-2020 Sprawdzona Kuchnia