1łyżkacukru trzcinowegoilość zależy od kwaśności pomidorów
1szczyptachilliopcjonalnie
3łyżkiśmietanyopcjonalnie
Instrukcje
Świeże pomidory sparzyć, orać ze skórki, pokroić na ćwiartki, umieścić w garnku. Jeśli używacie pomidorów z puszki, wlejcie je do garnka. Dolać szklankę bulionu. Obrać czosnek, przekroić na połówki, dodać do garnka.
Odrobinę przyprawić solą i pieprzem. Gotować około 20 - 30 minut.
Blenderem zmiksować całość na gładki krem. Garnek ponownie postawić na ogniu.
Jeśli krem jest zbyt gęsty dodajcie jeszcze bulionu. Doprawić cukrem i przyprawami.
Zaprawić śmietaną. Krem udekorować bazylią
Dla lubiących ostry krem, proponuje posypać odrobiną papryczki chilli. Krem można podać z grzankami lub makaronem.
Notatki
Jeśli macie ochotę na krem zagęszczony to dodajcie 2 łyżki mąki. Przed dodaniem mąki do zupy musicie ją rozrobić w niewielkiej ilości zimnej wody, a następnie dodajcie do gotującej się zupy.