Dziś wersja kremowa, zupy pomidorowej, którą zadedykowałam pewnemu młodemu gentelmenowi o imieniu Szymon. Szymon i chyba większość dzieci uwielbia pomidorówkę o gładkiej kremowej konsystencji. Oczywiście, krem najlepszy jest ze świeżych pomidorów, ale w sezonie zimowym trudno o dobre pomidory, więc możemy użyć pomidorów z puszki. Proponuje dwie wersje pierwsza, to zagęszczona i zabielona, a druga saute, przyprawiona świeżą bazylią, która świetnie komponuje się z pomidorami. Druga dla dorosłych lubiących ostrzejsze smaki z papryczką chilli, która fantastycznie podkreśli jej smak. Zapraszam na pyszny krem pomidorowy i życzę smacznego!
Krem pomidorowy
🥘 Składniki
- 1 kg najlepiej owalnych pomidorów lub 3 puszki całych pomidorów najlepiej bez skórki
- 200 - 300 ml bulionu warzywnego
- sól
- pieprz
- świeża bazylia
- 2 ząbki czosnku
- cukier trzcinowy
- sproszkowana papryczka chilli opcjonalnie
- 2 łyżki mąki pszennej
- 3 - 4 łyżki śmietany
🔪 Instrukcje
- Świeże pomidory sparzyć, orać ze skórki, pokroić na ćwiartki
- W garnku umieścić pomidory ( świeże lub z puszki )
- Dolać szklankę bulionu
- Obrać czosnek, przekroić na połówki, dodać do garnka
- Odrobinę przyprawić solą i pieprzem
- Gotować około 20 - 30 minut
- Blenderem zmiksować całość na gładki krem
- Garnek ponownie postawić na ogniu
- Jeśli krem jest zbyt gęsty dodajcie jeszcze bulionu
- Doprawić cukrem i przyprawami
- W miseczce wymieszać 2 łyżki mąki z 3 - 4 łyżkami wody, wlać do gotującej się zupy
- Zaprawić śmietaną
- Krem udekorować bazylią
- Dla lubiących ostry krem, proponuje posypać odrobiną papryczki chilli
- Krem można podać z grzankami lub makaronem
- Smacznego!
Marysia napisał
Nigdy nie żałuję chilli do pomidorówki. Komponują się znakomicie i bardzo dobrze się trawi.
magda napisał
zupka wyszła przepyszna, polecam!:)
Anna napisał
Bardzo się cieszę:) polecam również inne potrawy do wypróbowania:) Pozdrawiam Ania
amgdalena napisał
Uwielbiam pomidorowe kremy. A zdjęcie jest przepyszne !