Z białek i cukru pudru utrzeć lukier, cukier należy dodawać porcjami.
Najlepiej wykonać próbę, należy umoczyć wykałaczkę w lukrze i "upuścić" kroplę na ciastko, jeśli kropla się nie rozpływa to znaczy, że lukier jest gotowy. Gdyby okazało się, że jest zbyt rzadki, trzeba dodać więcej cukru.
Jeśli chcecie używać kolorowego lukru, rozlejcie lukier na mniejsze porcje, a następnie dodajcie odpowiedni barwnik ( pamiętajcie, że po dodaniu barwnika należy dosypać troszkę cukru pudru, bo się rozrzedza ).
Z kawałka papieru wyciąć prostokąt, zwinąć go w ciasną tubkę, najlepiej tak, aby na dole tuby nie było otworu, boki można zszyć zszywaczem. Nałożyć porcję lukru, zwinąć górę tuby, aby lukier się nie wydostał.
Małymi nożyczkami odciąć niewielki kawałek końca tuby, zrobić próbę jeśli otwór jest odpowiedni, można przystąpić do dekorowania pierniczków.
Życzę wielu wspaniałych chwil przy rodzinnym dekorowaniu!