• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Boże Narodzenie i Wigilia » Lukrowanie pierniczków

Lukrowanie pierniczków

Aktualizacja: 6 sty, 2019 · Opublikowany: 15 gru, 2012 · przez Anna · 6 komentarzy

Skocz do przepisu

Lukrowanie pierniczków, praca dla cierpliwych

Wreszcie weekend, każdy z nas ma pewnie troszkę więcej czasu proponuję więc wykorzystać go na przedświąteczne dekorowanie pierniczków. Podrzucam dziś kilka zdjęć lukrowanych ciasteczek. Mam nadzieję, że będą dobrą inspiracją do tworzenia pięknych wzorów na świątecznych ciastkach:) Tak upiększone pierniczki mogą być cudownym i smacznym prezentem dla bliskich i znajomych. Choinka udekorowana własnoręcznie lukrowanymi piernikami zrobi wrażenie na każdym, nawet na kapryśnej cioci 😉

Podaję proporcje składników w ilości orientacyjnej, przygotowując lukier, musicie kontrolować ilość dodawanego cukru. Może okazać się, że cukru potrzeba będzie troszkę mniej lub więcej, to zależy od wielkości użytego przez was białka. Lukier do konturowania powinien być troszkę gęstszy od tego do wypełniania. Niezużyty lukier można przechować do dnia następnego, trzeba tylko miseczki z przygotowanym lukrem przykryć szczelnie folią spożywczą. Tak zabezpieczony nie będzie obsychał. Życzę owocnej, wytrwałej i miłej  pracy!

lukrowanie pierniczkow
Print Pin
Bądź pierwszy!

Lukrowanie pierniczków

Lukier idealny do dekorowania ciasteczek.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Ciastka
Przygotowanie 8 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 1 białko
  • 1 ½ szklanki przesianego cukru pudru
  • ulubione barwniki
  • papier do pieczenia
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Z białek i cukru pudru utrzeć lukier, cukier należy dodawać porcjami.
  • Najlepiej wykonać próbę, należy umoczyć wykałaczkę w lukrze i "upuścić" kroplę na ciastko, jeśli kropla się nie rozpływa to znaczy, że lukier jest gotowy. Gdyby okazało się, że jest zbyt rzadki, trzeba dodać więcej cukru.
  • Jeśli chcecie używać kolorowego lukru, rozlejcie lukier na mniejsze porcje, a następnie dodajcie odpowiedni barwnik ( pamiętajcie, że po dodaniu barwnika należy dosypać troszkę cukru pudru, bo się rozrzedza ).
  • Z kawałka papieru wyciąć prostokąt, zwinąć go w ciasną tubkę, najlepiej tak, aby na dole tuby nie było otworu, boki można zszyć zszywaczem. Nałożyć porcję lukru, zwinąć górę tuby, aby lukier się nie wydostał.
  • Małymi nożyczkami odciąć niewielki kawałek końca tuby, zrobić próbę jeśli otwór jest odpowiedni, można przystąpić do dekorowania pierniczków.
  • Życzę wielu wspaniałych chwil przy rodzinnym dekorowaniu!

lukrowanie pierniczkow

lukrowanie pierniczkow

lukrowanie pierniczkow

« Śledź z czerwoną cebulą
Krem pomidorowy »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. amgdalena napisał

    04 stycznia, 2013 at 12:11 am

    Przede wszystkim Wszystkiego Najlepszego, spelnienia marzeń w Nowym Roku. I oby był równie Smaaaaczny:)))
    Zrobiłam pierniczki z tym lukrem. Pierniczki super !!! Ale ten lukier to dla mnie obok pasztecików serowych, ciastek z krówkami - odkrycie roku! To jest cud nie lukier. Twój blog jest niesamowity. Lubię pichcić, ale Twoje przepisy, sposób w jaki je podajesz dodają skrzydeł przy kuchennych czarach.
    Dziękuję.
    Magda

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      04 stycznia, 2013 at 12:30 am

      Madziu, dla Ciebie również Wszystkiego Dobrego w Nowym Roku i Samych Słodkości!!! Bardzo dziękuję Ci za miłe słowa, to bardzo budujące:) Gotuję z sercem i pasją i postanowiłam dzielić się dobrymi, sprawdzonymi przepisami z innymi, bardzo się cieszę, że moje gotowanie jest dla kogoś inspiracją:)
      Pozdrawiam, Anka

      Odpowiedz
  2. Agnieszka napisał

    23 grudnia, 2012 at 4:38 pm

    a ile taki lukier schnie ?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      24 grudnia, 2012 at 10:46 am

      U mnie schły około 1 godziny:)

      Odpowiedz
  3. amgdalena napisał

    20 grudnia, 2012 at 4:33 pm

    O jej...to są piękności.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      20 grudnia, 2012 at 5:03 pm

      Bardzo Ci dziękuję, kolejne właśnie w trakcie dekorowania:)

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}