350gmięsa mielonegodobrej jakości, ja użyłam mięso z królika i szynki
25gorzechów laskowychposiekanych
1małacebula pokrojona w kostkę
2ząbkiczosnku posiekane na drobne kawałeczki
otarta skórka z 1 cytryny
40gparmezanu startego na tartce o drobnych oczkach
150gserka ricotta
1łyżeczkakminku - mielonego
1łyżkasuszonego oregano
1łyżeczkasuszonej bazylii
1dużypęczek natki pietruszki posiekany
sóldo smaku
pieprzdo smaku
40gtartej bułki
Składnik na sos
1puszkakrojonych pomidorów bez skórki
100mlczerwonego wina
wodajeśli sos za bardzo zgęstnieje
1łyżkacukru trzcinowego
oliwa do smażenia
sóldo smaku
pieprzdo smaku
Instrukcje
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę przesmażyć do miękkości. Dodać orzechy i czosnek, smażyć jeszcze chwilkę, a następnie zestawić z ognia, pozostawić do przestygnięcia. Mielone mięso umieścić w misce.
Następnie dodać skórkę z cytryny, ser parmezan i ricottę, kminek, oregano, bazylię, połowę posiekanej natki pietruszki, bułkę tartą, sól i pieprz.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, dobrze doprawić solą i pieprzem. Idealnie byłoby, żeby odstawić tak przygotowane mięso na całą noc, choć godzina lub dwie w lodówce również wystarczą. Z mięsa ulepić maleńkie pulpeciki wielkości orzecha wołoskiego.
Pulpety smażyć z każdej strony na złoty kolor. Usmażone wyjąć na talerz, przykryć folią aluminiową.
Do rondla wlać wino, gotować do zredukowania go o połowę. Następnie dodać pomidory z puszki, cukier, pieprz, sól, bazylię, oregano, gotować przez 10 minut. Po tym czasie dodać pulpety, zmniejszyć ogień, całość dusić jeszcze przez 10 minut.
Podawać ciepłe.
Smacznego!
Notatki
Pulpety najlepiej smakują ze świeżym domowym pieczywem, ale można podać do nich ryż lub pieczone ziemniaki.