• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Dania mięsne » Pulpety

Pulpety

Aktualizacja: 24 kw., 2021 · Opublikowany: 6 gru, 2012 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Dziś zdradzam Wam przepis na pulpety i to najlepsze na świecie! Zupełnie inne od zapewne dobrze Wam znanych pulpetów w sosie pieczeniowym. Ta inspiracja pochodzi z fantastycznej kuchni włoskiej. Moje dzieci wprost przepadają za nimi, a jest w nich sporo niespodzianek. Znajdziecie tam orzechy, aromatyczną skórkę z cytryny, serek ricotta, parmezan i dużo aromatycznych ziół.

Najlepiej smakują zatopione w wyśmienitym sosie pomidorowo-winnym, który zawsze przygotowuję w większej ilości. Sos jest tak pyszny, że wystarczy do niego chrupiąca bagietka. Do przygotowania pulpetów można użyć każdego rodzaju mięsa. Najważniejsze jest to, żeby mięso było bardzo dobrej jakości i ze sprawdzonego źródła, musicie dbać o siebie, więc sprawdzajcie to co jecie. Gorąco polecam i życzę smacznego!

pulpety w rondlu w sosie, posypane pietruszka
Pulpety
pulpety
Print Pin
5 z 1 głosu

Pulpety

Pyszne pulpety w aromatycznym sosie.
Autor Anna
Kuchnia Włoska
Rodzaj Obiad
Porcji 4
Przygotowanie 40 minutes
Gotowanie 40 minutes
Całkowity czas 1 hour 20 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składnik na pulpety

  • 350 g mięsa mielonego (dobrej jakości, ja użyłam mięso z królika i szynki)
  • 25 g orzechów laskowych (posiekanych)
  • 1 mała cebula pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku posiekane na drobne kawałeczki
  • otarta skórka z 1 cytryny
  • 40 g parmezanu startego na tartce o drobnych oczkach
  • 150 g serka ricotta
  • 1 łyżeczka kminku - mielonego
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 duży pęczek natki pietruszki posiekany
  • sól (do smaku)
  • pieprz (do smaku)
  • 40 g tartej bułki

Składnik na sos

  • 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki
  • 100 ml czerwonego wina
  • woda (jeśli sos za bardzo zgęstnieje)
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • oliwa do smażenia
  • sól (do smaku)
  • pieprz (do smaku)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę przesmażyć do miękkości. Dodać orzechy i czosnek, smażyć jeszcze chwilkę, a następnie zestawić z ognia, pozostawić do przestygnięcia. Mielone mięso umieścić w misce.
  • Następnie dodać skórkę z cytryny, ser parmezan i ricottę, kminek, oregano, bazylię, połowę posiekanej natki pietruszki, bułkę tartą, sól i pieprz.
  • Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, dobrze doprawić solą i pieprzem. Idealnie byłoby, żeby odstawić tak przygotowane mięso na całą noc, choć godzina lub dwie w lodówce również wystarczą. Z mięsa ulepić maleńkie pulpeciki wielkości orzecha wołoskiego.
  • Pulpety smażyć z każdej strony na złoty kolor. Usmażone wyjąć na talerz, przykryć folią aluminiową.
  • Do rondla wlać wino, gotować do zredukowania go o połowę. Następnie dodać pomidory z puszki, cukier, pieprz, sól, bazylię, oregano, gotować przez 10 minut. Po tym czasie dodać pulpety, zmniejszyć ogień, całość dusić jeszcze przez 10 minut.
  • Podawać ciepłe.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Pulpety najlepiej smakują ze świeżym domowym pieczywem, ale można podać do nich ryż lub pieczone ziemniaki.
  • pulpety
  • pulpety
Pulpety
pulpety na talerzu w sosie pomidorowym
Pulpety
« Bagietki żytnio piwne
Churros z przyprawą piernikową »

Reader Interactions

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Lato

  • Galaretka z czerwonej porzeczki
  • Ogórki kiszone
  • Lemoniada rabarbarowa
  • Gofry drożdżowe

Więcej przepisów na lato →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →