• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Dania mięsne » Pulpety

Pulpety

Aktualizacja: 24 kwi, 2021 · Opublikowany: 6 gru, 2012 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Dziś zdradzam Wam przepis na pulpety i to najlepsze na świecie! Zupełnie inne od zapewne dobrze Wam znanych pulpetów w sosie pieczeniowym. Ta inspiracja pochodzi z fantastycznej kuchni włoskiej. Moje dzieci wprost przepadają za nimi, a jest w nich sporo niespodzianek. Znajdziecie tam orzechy, aromatyczną skórkę z cytryny, serek ricotta, parmezan i dużo aromatycznych ziół.

Najlepiej smakują zatopione w wyśmienitym sosie pomidorowo-winnym, który zawsze przygotowuję w większej ilości. Sos jest tak pyszny, że wystarczy do niego chrupiąca bagietka. Do przygotowania pulpetów można użyć każdego rodzaju mięsa. Najważniejsze jest to, żeby mięso było bardzo dobrej jakości i ze sprawdzonego źródła, musicie dbać o siebie, więc sprawdzajcie to co jecie. Gorąco polecam i życzę smacznego!

pulpety w rondlu w sosie, posypane pietruszka
Pulpety
pulpety
Print Pin
5 z 1 głosu

Pulpety

Pyszne pulpety w aromatycznym sosie.
Autor Anna
Kuchnia Włoska
Rodzaj Obiad
Porcji 4
Przygotowanie 40 minutes
Gotowanie 40 minutes
Całkowity czas 1 hour 20 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składnik na pulpety

  • 350 g mięsa mielonego (dobrej jakości, ja użyłam mięso z królika i szynki)
  • 25 g orzechów laskowych (posiekanych)
  • 1 mała cebula pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku posiekane na drobne kawałeczki
  • otarta skórka z 1 cytryny
  • 40 g parmezanu startego na tartce o drobnych oczkach
  • 150 g serka ricotta
  • 1 łyżeczka kminku - mielonego
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 duży pęczek natki pietruszki posiekany
  • sól (do smaku)
  • pieprz (do smaku)
  • 40 g tartej bułki

Składnik na sos

  • 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki
  • 100 ml czerwonego wina
  • woda (jeśli sos za bardzo zgęstnieje)
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • oliwa do smażenia
  • sól (do smaku)
  • pieprz (do smaku)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę przesmażyć do miękkości. Dodać orzechy i czosnek, smażyć jeszcze chwilkę, a następnie zestawić z ognia, pozostawić do przestygnięcia. Mielone mięso umieścić w misce.
  • Następnie dodać skórkę z cytryny, ser parmezan i ricottę, kminek, oregano, bazylię, połowę posiekanej natki pietruszki, bułkę tartą, sól i pieprz.
  • Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, dobrze doprawić solą i pieprzem. Idealnie byłoby, żeby odstawić tak przygotowane mięso na całą noc, choć godzina lub dwie w lodówce również wystarczą. Z mięsa ulepić maleńkie pulpeciki wielkości orzecha wołoskiego.
  • Pulpety smażyć z każdej strony na złoty kolor. Usmażone wyjąć na talerz, przykryć folią aluminiową.
  • Do rondla wlać wino, gotować do zredukowania go o połowę. Następnie dodać pomidory z puszki, cukier, pieprz, sól, bazylię, oregano, gotować przez 10 minut. Po tym czasie dodać pulpety, zmniejszyć ogień, całość dusić jeszcze przez 10 minut.
  • Podawać ciepłe.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Pulpety najlepiej smakują ze świeżym domowym pieczywem, ale można podać do nich ryż lub pieczone ziemniaki.
  • pulpety
  • pulpety
Pulpety
pulpety na talerzu w sosie pomidorowym
Pulpety
« Bagietki żytnio piwne
Churros z przyprawą piernikową »

Reader Interactions

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}