Go Back
Print
Recipe Image
–
+
servings
Print
Chipsy ziemniaczane
Domowe wspaniale chipsy bez zbędnych dodatków
Autor
Anna
Kuchnia
Polska
Rodzaj
Przekąska
Przygotowanie
10
minutes
Gotowanie
20
minutes
Całkowity czas
30
minutes
Porcje
2
Autor
Anna
Składniki
4
duże
ziemniaki
olej do smażenia
sól
do smaku
słodka papryka
do smaku
pieprz
do smaku
Instrukcje
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić na bardzo cienkie plasterki. Rozłożyć na ściereczce lub ręczniku papierowym, aby obeschły.
Do rondelka lub głębokiej patelni wlać olej i rozgrzać. Plasterki ziemniaczane wrzucać na olej, smażyć na złoty kolor z dwóch stron.
Wyjmować łyżką cedzakową na ręcznik papierowy, kiedy ociekną z tłuszczu, posypać przyprawami.
Smacznego!
Notatki
Ziemniaki powinny być bardzo cienko pokrojone. Dzięki temu po upieczeniu będą chrupiące. Jeśli będą zbyt grube, zmiękną kiedy wystygną.