• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Przekąski » Chipsy

Chipsy

Aktualizacja: 3 sie, 2020 · Opublikowany: 9 paź, 2012 · przez Anna · 8 komentarzy

Skocz do przepisu

Chipsy ziemniaczane, to jedna z najpopularniejszych i najbardziej lubianych przekąsek na świecie. Te ze sklepu niestety nie należą do zdrowej żywności, ale dziś podam Wam

pomysł na domowe chipsy, które możecie jeść do woli ( w granicach rozsądku ). Robiąc je pamiętajcie, że aby były chrupiące musicie pokroić  bardzo cienko ziemniaki, wtedy sukces murowany. Chipsy będą  chrupiące, a to najważniejsze. Jeśli chodzi o smak to użyjcie swojej ulubionej mieszanki, ja zrobiłam paprykowe. Jest jeden problem z chipsami domowej roboty, zawsze jest ich za mało!

chipsy ziemniaczane
Print Pin
3 z 2 głosów

Chipsy ziemniaczane

Domowe wspaniale chipsy bez zbędnych dodatków
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Przekąska
Porcji 2
Przygotowanie 10 minutes
Gotowanie 20 minutes
Całkowity czas 30 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 4 duże ziemniaki
  • olej do smażenia
  • sól (do smaku)
  • słodka papryka (do smaku)
  • pieprz (do smaku)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Ziemniaki obrać, umyć i pokroić na bardzo cienkie plasterki. Rozłożyć na ściereczce lub ręczniku papierowym, aby obeschły.
  • Do rondelka lub głębokiej patelni wlać olej i rozgrzać. Plasterki ziemniaczane wrzucać na olej, smażyć na złoty kolor z dwóch stron.
  • Wyjmować łyżką cedzakową na ręcznik papierowy, kiedy ociekną z tłuszczu, posypać przyprawami.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Ziemniaki powinny być bardzo cienko pokrojone. Dzięki temu po upieczeniu będą chrupiące. Jeśli będą zbyt grube, zmiękną kiedy wystygną.
chrupiące chipsy ziemniaczane
chipsy ziemniaczane
« Migdałowe babeczki
Rozgrzewający napój imbirowy »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Adek napisał

    25 lutego, 2016 at 5:27 am

    Pyszne pyszności zaraz zabieram się za przygotowania takie niezdrowe śniadanie 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      25 lutego, 2016 at 5:51 pm

      Super takie niezdrowe śniadanie 🙂

      Odpowiedz
  2. Monica napisał

    04 stycznia, 2013 at 3:35 pm

    Super, takich szukałam, dzisiaj zrobię paprykowe 🙂

    Odpowiedz
  3. siankoo napisał

    10 października, 2012 at 11:43 am

    jestem chipsozjadaczką, aż ślinka mi pociekła:)

    Odpowiedz
  4. Ola napisał

    09 października, 2012 at 6:24 pm

    takie robiła mi babcia! 🙂

    Odpowiedz
  5. Alina napisał

    09 października, 2012 at 5:42 pm

    Bardzo je lubię gdy dopadnie mnie mały głód;)

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      09 października, 2012 at 6:00 pm

      Ja też je lubię:) ale chyba największymi zjadaczami chipsów są moje dzieci, a te chipsy mogą jeść bez obaw:))) pozdrawiam

      Odpowiedz
  6. Basia napisał

    09 października, 2012 at 9:11 am

    Super pomysł i wiesz co jesz! 🙂 Bez żadnych uzależniających dodatków, jak glutaminian sodu 🙂

    Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}