• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Przekąski » Chipsy

Chipsy

Aktualizacja: 3 sie, 2020 · Opublikowany: 9 paź, 2012 · przez Anna · 8 komentarzy

Skocz do przepisu

Chipsy ziemniaczane, to jedna z najpopularniejszych i najbardziej lubianych przekąsek na świecie. Te ze sklepu niestety nie należą do zdrowej żywności, ale dziś podam Wam

pomysł na domowe chipsy, które możecie jeść do woli ( w granicach rozsądku ). Robiąc je pamiętajcie, że aby były chrupiące musicie pokroić  bardzo cienko ziemniaki, wtedy sukces murowany. Chipsy będą  chrupiące, a to najważniejsze. Jeśli chodzi o smak to użyjcie swojej ulubionej mieszanki, ja zrobiłam paprykowe. Jest jeden problem z chipsami domowej roboty, zawsze jest ich za mało!

chipsy ziemniaczane
Print Pin
3 z 2 głosów

Chipsy ziemniaczane

Domowe wspaniale chipsy bez zbędnych dodatków
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Przekąska
Porcji 2
Przygotowanie 10 minutes
Gotowanie 20 minutes
Całkowity czas 30 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 4 duże ziemniaki
  • olej do smażenia
  • sól (do smaku)
  • słodka papryka (do smaku)
  • pieprz (do smaku)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Ziemniaki obrać, umyć i pokroić na bardzo cienkie plasterki. Rozłożyć na ściereczce lub ręczniku papierowym, aby obeschły.
  • Do rondelka lub głębokiej patelni wlać olej i rozgrzać. Plasterki ziemniaczane wrzucać na olej, smażyć na złoty kolor z dwóch stron.
  • Wyjmować łyżką cedzakową na ręcznik papierowy, kiedy ociekną z tłuszczu, posypać przyprawami.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Ziemniaki powinny być bardzo cienko pokrojone. Dzięki temu po upieczeniu będą chrupiące. Jeśli będą zbyt grube, zmiękną kiedy wystygną.
chrupiące chipsy ziemniaczane
chipsy ziemniaczane
« Migdałowe babeczki
Rozgrzewający napój imbirowy »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Adek napisał

    25 lutego, 2016 at 5:27 am

    Pyszne pyszności zaraz zabieram się za przygotowania takie niezdrowe śniadanie 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      25 lutego, 2016 at 5:51 pm

      Super takie niezdrowe śniadanie 🙂

      Odpowiedz
  2. Monica napisał

    04 stycznia, 2013 at 3:35 pm

    Super, takich szukałam, dzisiaj zrobię paprykowe 🙂

    Odpowiedz
  3. siankoo napisał

    10 października, 2012 at 11:43 am

    jestem chipsozjadaczką, aż ślinka mi pociekła:)

    Odpowiedz
  4. Ola napisał

    09 października, 2012 at 6:24 pm

    takie robiła mi babcia! 🙂

    Odpowiedz
  5. Alina napisał

    09 października, 2012 at 5:42 pm

    Bardzo je lubię gdy dopadnie mnie mały głód;)

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      09 października, 2012 at 6:00 pm

      Ja też je lubię:) ale chyba największymi zjadaczami chipsów są moje dzieci, a te chipsy mogą jeść bez obaw:))) pozdrawiam

      Odpowiedz
  6. Basia napisał

    09 października, 2012 at 9:11 am

    Super pomysł i wiesz co jesz! 🙂 Bez żadnych uzależniających dodatków, jak glutaminian sodu 🙂

    Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Lato

  • Galaretka z czerwonej porzeczki
  • Ogórki kiszone
  • Lemoniada rabarbarowa
  • Gofry drożdżowe

Więcej przepisów na lato →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →