Pomidory umyć i sparzyć, obrać ze skorki i pokroić w kostkę.
Imbir obrać, połowę pokroić w słupki grubości zapałki, pozostałą część zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Cebulę pokroić na drobną kostkę, ziarna gorczycy lekko zmiażdżyć w moździerzu.
W woku lub na dużej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, przetarty imbir, czosnek i gorczycę. Wszystko podsmażyć przez kilka minut ciągle mieszając. Dodać pomidory, pozostałą część imbiru pokrojona w słupki, cukier i resztę składników.
Gotować na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, do momentu zredukowania soku, który powstaje podczas gotowania pomidorów. Po około 30 minutach powinniśmy uzyskać konsystencję gęstego sosu.
Przygotowany ketchup przechowujemy w lodówce do kilku dni.
Jeśli robicie w większej ilości, należy przygotować kilka umytych i wyparzonych słoików. Gorący ketchup nałożyć do słoika i dobrze zakręcić, na dno dużego garnka położyć ściereczkę kuchenną złożoną na cztery części, wstawić słoiki
Wlać wodę do wysokości ¾ słoika. Wstawić garnek ze słoikami na ogień i pasteryzować około 20 minut, woda nie powinna się gotować, temperatura pasteryzacji, to 85 - 95°C.