• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Sosy, dipy i pasty » Ketchup "Chiński"

Ketchup "Chiński"

Aktualizacja: 18 kwi, 2021 · Opublikowany: 21 sie, 2012 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Ketchup trochę, inaczej. Bardzo dobry, ostry z dużą ilością imbiru, cebuli i chilli. Super dodatek do kanapek, ryb i mięs. Z podanej ilości wyszedł mi słoik 500 ml. Jeśli chcielibyście zrobić zapas na zimę odpowiednio powiększcie porcje zalecanych składników. Pamiętajcie, aby zawsze próbować potrawę, którą przygotowujecie i zalecane ilości przypraw dodawać stopniowo. To zasada, która powinna na stałe zagościć w kuchni. Zawsze gotujcie według swojego smaku, dla mnie podana ilość chilli, czy soli jest ok, a dla  kogoś  innego będzie to zbyt mało lub za dużo. Intuicja i smak w kuchni, to podstawa!

ketchup w słoiku
Print Pin
Bądź pierwszy!

Ketchup chiński

Aromatyczny ketchup z mnóstwem dodatków
Autor Anna
Kuchnia Chińska
Rodzaj dipy, Sosy
Porcji 1
Przygotowanie 15 minutes
Gotowanie 30 minutes
Całkowity czas 45 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 800 g pomidorów gruntowych
  • 3 średnie cebule
  • 50 g korzenia imbiru
  • 4 ząbki czosnku
  • sok z połowy cytryny + skórka otarta z niej
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki octu ryżowego lub winnego
  • 1 garść świeżej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego chilli
  • 1 łyżka rozmarynu
  • 1 łyżka ziaren gorczycy
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 5 łyżek oliwy
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Pomidory umyć i sparzyć, obrać ze skorki i pokroić w kostkę.
  • Imbir obrać, połowę pokroić w słupki grubości zapałki, pozostałą część zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Cebulę pokroić na drobną kostkę, ziarna gorczycy lekko zmiażdżyć w moździerzu.
  • W woku lub na dużej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, przetarty imbir, czosnek i gorczycę. Wszystko podsmażyć przez kilka minut ciągle mieszając. Dodać pomidory, pozostałą część imbiru pokrojona w słupki, cukier i resztę składników.
  • Gotować na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, do momentu zredukowania soku, który powstaje podczas gotowania pomidorów. Po około 30 minutach powinniśmy uzyskać konsystencję gęstego sosu.
  • Przygotowany ketchup przechowujemy w lodówce do kilku dni.
  • Jeśli robicie w większej ilości, należy przygotować kilka umytych i wyparzonych słoików. Gorący ketchup nałożyć do słoika i dobrze zakręcić, na dno dużego garnka położyć ściereczkę kuchenną złożoną na cztery części, wstawić słoiki
  • Wlać wodę do wysokości ¾ słoika. Wstawić garnek ze słoikami na ogień i pasteryzować około 20 minut, woda nie powinna się gotować, temperatura pasteryzacji, to 85 - 95°C.
  • Smacznego!
Ketchup w miseczce.
Ketchup chinńki
« Suszone pomidory
Ruskie pierogi »

Reader Interactions

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}