• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Sprawdzona Kuchnia logo

  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
go to homepage
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
    • Pieczywo
    • Ciasta
  • Newsletter
  • O mnie
×

Strona główna » Sosy, dipy i pasty » Ketchup "Chiński"

Ketchup "Chiński"

Aktualizacja: 22 Sie, 2020 · Opublikowany: 21 Sie, 2012 · przez Anna

Tekst przeczytasz w 2 min

Ketchup trochę, inaczej. Bardzo dobry, ostry z dużą ilością imbiru, cebuli i chilli. Super dodatek do kanapek, ryb i mięs. Z podanej ilości wyszedł mi słoik 500 ml. Jeśli chcielibyście zrobić zapas na zimę odpowiednio powiększcie porcje zalecanych składników. Pamiętajcie, aby zawsze próbować potrawę, którą przygotowujecie i zalecane ilości przypraw dodawać stopniowo. To zasada, która powinna na stałe zagościć w kuchni. Zawsze gotujcie według swojego smaku, dla mnie podana ilość chilli, czy soli jest ok, a dla  kogoś  innego będzie to zbyt mało lub za dużo. Intuicja i smak w kuchni, to podstawa!

ketchup w słoiku
Print Pin
0 from 0 votes

Ketchup chiński

Aromatyczny ketchup z mnóstwem dodatków
Autor Anna
Rodzaj dipy, Sosy
Przygotowanie 15 minutes
Gotowanie 30 minutes
Całkowity czas 45 minutes
Porcje 1
Autor Anna

🥘 Składniki

  • 800 g pomidorów gruntowych
  • 3 średnie cebule
  • 50 g korzenia imbiru
  • 4 ząbki czosnku
  • sok z połowy cytryny + skórka otarta z niej
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki octu ryżowego lub winnego
  • 1 garść świeżej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego chilli
  • 1 łyżka rozmarynu
  • 1 łyżka ziaren gorczycy
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 5 łyżek oliwy

🔪 Instrukcje

  • Pomidory umyć i sparzyć, obrać ze skorki i pokroić w kostkę.
  • Imbir obrać, połowę pokroić w słupki grubości zapałki, pozostałą część zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Cebulę pokroić na drobną kostkę, ziarna gorczycy lekko zmiażdżyć w moździerzu.
  • W woku lub na dużej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, przetarty imbir, czosnek i gorczycę. Wszystko podsmażyć przez kilka minut ciągle mieszając. Dodać pomidory, pozostałą część imbiru pokrojona w słupki, cukier i resztę składników.
  • Gotować na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, do momentu zredukowania soku, który powstaje podczas gotowania pomidorów. Po około 30 minutach powinniśmy uzyskać konsystencję gęstego sosu.
  • Przygotowany ketchup przechowujemy w lodówce do kilku dni.
  • Jeśli robicie w większej ilości, należy przygotować kilka umytych i wyparzonych słoików. Gorący ketchup nałożyć do słoika i dobrze zakręcić, na dno dużego garnka położyć ściereczkę kuchenną złożoną na cztery części, wstawić słoiki
  • Wlać wodę do wysokości ¾ słoika. Wstawić garnek ze słoikami na ogień i pasteryzować około 20 minut, woda nie powinna się gotować, temperatura pasteryzacji, to 85 - 95°C.
  • Smacznego!
ketchup w miseczce
ketchup chinńki
Poprzedni wpis « Suszone pomidory
Kolejny wpis Ruskie pierogi »

Reader Interactions

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ocena przepisu




Pierwszy Sidebar

Anna Małek blog Sprawdzona Kuchnia sprawdzonakuchnia.pl

Mam na imię Ania, uwielbiam gotować dla swojej sporej rodziny i przyjaciół. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.

Więcej o mnie →

Wielkanocne przepisy

  • Babka drożdżowa z marcepanem i czekoladą
  • Sernik pomarańczowy na spodzie z figami
  • Orzechowe ciasto ucierane z malinami
  • Pasztet z królika

Footer

Informacje

  • O mnie
  • Polityka cookie

Newsletter

  • Zapisz się na aktualności i powiadomienia

Kontakt

  • Kontakt
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012-2020 Sprawdzona Kuchnia