Bakłażan umyć i pokroić na plastry o grubości około 5 mm, posypać solą i odstawić na 10 minut, aby puściły goryczkę, następnie osuszyć ręcznikiem papierowym.
Każdy plaster posmarować oliwą z dwóch stron, posypać pieprzem, natrzeć pokruszonym oregano, bakłażany grillować na rozgrzanej patelni bez tłuszczu, grillu lub w piekarniku z opcją grill - do miękkości.
Ser rozkruszyć palcami na drobne kawałeczki, dodać pieprz i posiekaną miętę dokładnie wymieszać.
Na plasterek bakłażana nałożyć ser, przykryć następnym plastrem i znów ser. Przełożyć w ten sposób pięć plastrów. Ważne, aby bakłażan był bardzo ciepły w momencie przekładania go serem, ser pod wpływem ciepła delikatnie mięknie, a wszystko ładnie się skleja.
Wykonanie sałatki z bobu jest banalnie proste. Bób ugotować w lekko osolonej wodzie, następnie szybko zahartować w zimnej wodzie najlepiej z dodatkiem lodu, odcedzić, obrać ze skórek. Następnie wszystkie składniki wymieszać, delikatnie skropić olejem słonecznikowym.