Quinoe ugotować w dwóch szklankach wody z dodatkiem soli, gotujemy przez około 20 minut na średnim ogniu, powinna wchłonąć całą wodę. Po ugotowaniu odstawić pod przykryciem na około 30 minut.
Szpinak umyć i osuszyć, pokroić. Do przestudzonej quinoa dodać szpinak, jajka, pokruszoną fetę, płatki owsiane oraz pozostałe składniki wraz z przyprawami i posiekaną zieleniną. Wymieszać najlepiej ręką, masa powinna być lekko klejąca w razie potrzeby dodać odrobinę więcej mąki lub tartej bułki. Wyrobioną masę włożyć na minimum 30 minut do lodówki, aby masa dobrze się schłodziła. Po schłodzeniu formować okrągłe kotleciki, które należy lekko spłaszczyć.
Na patelni rozgrzać olej, kotleciki smażyć na średnim ogniu z dwóch stron na złoty kolor przez około 4 minuty. Przy przewracaniu na druga stronę uważajcie, aby kotleciki nierozpadły się, są delikatne! Kotleciki po usmażeniu i wystudzeniu można przechowywać w lodówce przez kilka dni.
Kotleciki można podać z prostą sałatką, cieciorką lub soczewicą oraz porcją pysznego hummusu.Smacznego!