Drożdże wymieszać z letnią wodą i łyżeczką cukru, odstawić w ciepłe miejsce na około 10-15 minut, na powierzchni powinny pojawić się bąbelki.
Do miski miksera wsypać mąkę dodać sól, dodać rozczyn, ciasto wyrabiać przez około 4 minuty, ciasto powinno być jednolite i elastyczne. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce na około 60-90 minut do podwojenia objętości. Po tym czasie wyjąć ciasto na blat lekko ugnieść, aby pozbyć się bąbelków powietrza. Ciasto podzielić na 10 lub 12 części, najlepiej ciasto odmierzyć przy pomocy wagi, aby bajgle były równe.
Każdy kawałek ciasta obracać w dłoniach tak, aby powstała gładka kulka (dłonie można naoliwić), kciukiem przebić ciasto w środku, następnie rozciągnąć palcami dziurkę bajgla tak, aby powiększyła się do około 6-7 cm średnicy. Przygotowane bajgle układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posypanej mąką. Wierzch przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 45-60 minut do wyrośnięcia.
Do szerokiego garnka wlać około 3 litry wody dodać do niej 2 łyżki cukru i sodę zagotować. Piekarnikrozgrzać do temperatury 200 st C.
Jeśli woda mocno wrze trzeba zmniejszyć ognień, bajgle wkładać delikatnie po 3 lub 4 sztuki, to zależy od wielkości garnka. Obgotowujemy po 1 minucie z każdej strony. Po tym czasie wyjmujemy bajgle przy pomocy łyżki cedzakowej, układamy na blaszkę i natychmiast posypujemy nasionkami. Można nasionka wsypać na talerz i obgotowane bajgle obtoczyć z jedne strony, a następnie przełożyć na blaszkę. Piec przez 20-25 minut do uzyskania złotego kolory. Studzić na kratce.Smacznego!