• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Bułki » Bajgle domowe

Bajgle domowe

Aktualizacja: 20 maj, 2020 · Opublikowany: 19 maj, 2020 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Bajgle domowe to nic innego jak bułka z dziurką w środku, ale zapewniam, że nie jest to zwykła bułka z dziurką w środku! Trzeba przyznać, że składniki na ciasto są w zasadzie takie same, jak na inne bułki. Jest jednak jeden punkt, który sprawia, że zwykłe bułki zamieniają się w pyszne bajgle. Ten zabieg to parzenie ciasta w lekko słodkiej wodzie. Zabieg ten trzeba wykonać tuż przed pieczeniem. W ten prosty sposób możemy uzyskać idealny wypiek.

bajgle domowe
Bajgle domowe
Przejdź do:
  • 📜 Geneza
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 Instrukcje
  • 🥗 Z czym podać?
  • 🔄 Zamienniki
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

📜 Geneza

Historia bajgli sięga 1610 roku, przepis powstał podobno w Krakowie, a następnie rozszedł się po całym świecie. Jak już wspomniałam, bajgle szczególnie popularne są za oceanem, a trafiły tam dzięki Żydom, którzy wyemigrowali do Ameryki. Od tamtego czasu w USA powstało mnóstwo piekarni, niektóre są nawet całodobowe i zajmują się wypiekaniem tylko tego typu pieczywem. Bardzo żałuję, że mimo iż to właśnie w Polsce narodził się słynny bajgiel, to aby kupić go w sklepie trzeba mieć szczęście. Tylko niektóre piekarnie mają go w swojej ofercie, a to wielka szkoda, bo jest to bardzo smaczne pieczywo! Na szczęście możemy upiec go bez problemu we własnej kuchni, to naprawdę jest proste! Zapraszam na bajgle domowe!

🥘 Składniki

  • 600 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 15 g świeżych drożdży
  • 375 ml wody letnia
  • 9 g soli morskiej

🔪 Instrukcje

  • Drożdże wymieszać z letnią wodą i łyżeczką cukru, odstawić w ciepłe miejsce na około 10-15 minut, na powierzchni powinny pojawić się bąbelki.
  • Do miski miksera wsypać mąkę dodać sól, dodać rozczyn, ciasto wyrabiać przez około 4 minuty, ciasto powinno być jednolite i elastyczne. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce na około 60-90 minut do podwojenia objętości. Po tym czasie wyjąć ciasto na blat lekko ugnieść, aby pozbyć się bąbelków powietrza. Ciasto podzielić na 10 lub 12 części, najlepiej ciasto odmierzyć przy pomocy wagi, aby bajgle były równe.
  • *Każdy kawałek ciasta obracać w dłoniach tak, aby powstała gładka kulka (dłonie można naoliwić), kciukiem przebić ciasto w środku, następnie rozciągnąć palcami dziurkę bajgla tak, aby powiększyła się do około 6 -7 cm średnicy. Przygotowane bajgle układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posypanej mąką. Wierzch przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 45-60 minut do wyrośnięcia.
  • Do szerokiego garnka wlać około 3 litry wody dodać do niej 2 łyżki cukru i sodę zagotować. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 st C.
  • Jeśli woda mocno wrze trzeba zmniejszyć ognień, bajgle wkładać delikatnie po 3 lub 4 sztuki, to zależy od wielkości garnka. Obgotowujemy po 1 minucie z każdej strony. Po tym czasie wyjmujemy bajgle przy pomocy łyżki cedzakowej, układamy na blaszkę i natychmiast posypujemy nasionkami. Można nasionka wsypać na talerz i obgotowane bajgle obtoczyć z jedne strony, a następnie przełożyć na blaszkę. Piec przez 20-25 minut do uzyskania złotego kolory. Bajgle domowe studzić na kratce.

🥗 Z czym podać?

Odpowiedź jest prosta z tym, na co macie ochotę! Sałata, sery, twarożki, wędzony łosoś lub pasta z pieczonego łososia. Odrobina kiszonych ogórków lub pikli, kropla sosu musztardowego i już pierwsza kanapka gotowa. Można też wybrać wersję z rukolą, szynką parmeńską, pomidorami, sosem majonezowym oraz odrobiną koziego sera. Oczywiście są też tacy, którzy bajgla najbardziej lubią opieczonego w tosterze z masełkiem i miodem lipowym lub dżemem malinowym.

Jeśli mowa o dodatkach do bajgli, to chyba najbardziej zwariowanym krajem na ich punkcie jest Ameryka i stolica bajgli, Nowy Jork. To tam zjecie najwymyślniejsze wersje ciasta i wyszukane dodatki.

🔄 Zamienniki

  • mąkę pszenną typ 450 można zastąpić typem 500, 550, 680
  • cukier można zamienić na miód lub słód
  • świeże drożdże zamieniamy na suche w ilości 7g
  • wodę można zamienić na dowolne mleko

📖 Przepis

bajgle domowe
Print Pin
5 z 1 głosu

Bajgle domowe

Bajgle domowe idealne na wspaniałe kanapki!
Autor Anna
Kuchnia Międzynarodowa
Rodzaj Bułki
Porcji 12 Tutaj możesz zmienić ilość porcji
Przygotowanie 30 minutes
Gotowanie 25 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na ciasto

  • 600 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 15 g świeżych drożdży
  • 375 ml wody (letnia)
  • 9 g soli morskiej

Dodatkowo

  • sezam, siemię, mak (do posypania)
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 litry wody (do obgotowania bajgli)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Drożdże wymieszać z letnią wodą i łyżeczką cukru, odstawić w ciepłe miejsce na około 10-15 minut, na powierzchni powinny pojawić się bąbelki.
  • Do miski miksera wsypać mąkę dodać sól, dodać rozczyn, ciasto wyrabiać przez około 4 minuty, ciasto powinno być jednolite i elastyczne. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce na około 60-90 minut do podwojenia objętości. Po tym czasie wyjąć ciasto na blat lekko ugnieść, aby pozbyć się bąbelków powietrza. Ciasto podzielić na 10 lub 12 części, najlepiej ciasto odmierzyć przy pomocy wagi, aby bajgle były równe.
  • Każdy kawałek ciasta obracać w dłoniach tak, aby powstała gładka kulka (dłonie można naoliwić), kciukiem przebić ciasto w środku, następnie rozciągnąć palcami dziurkę bajgla tak, aby powiększyła się do około 6-7 cm średnicy. Przygotowane bajgle układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posypanej mąką. Wierzch przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 45-60 minut do wyrośnięcia.
  • Do szerokiego garnka wlać około 3 litry wody dodać do niej 2 łyżki cukru i sodę zagotować. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 st C.
  • Jeśli woda mocno wrze trzeba zmniejszyć ognień, bajgle wkładać delikatnie po 3 lub 4 sztuki, to zależy od wielkości garnka. Obgotowujemy po 1 minucie z każdej strony. Po tym czasie wyjmujemy bajgle przy pomocy łyżki cedzakowej, układamy na blaszkę i natychmiast posypujemy nasionkami. Można nasionka wsypać na talerz i obgotowane bajgle obtoczyć z jedne strony, a następnie przełożyć na blaszkę. Piec przez 20-25 minut do uzyskania złotego kolory. Studzić na kratce.
    Smacznego!
bajgle domowe
« Mleczny chleb Hokkaido
Syrop z sosny na miodzie »

Reader Interactions

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosana

  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami
  • syrop z pedow sosny II
    Syrop z pędów sosny II
  • różowa lemoniad rabarbarowa w szklance pełnej lodu z cytryną i miętą w tle butelka z lemoniadą
    Lemoniada rabarbarowa

Więcej przepisów na wiosna →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}