Błyskawiczne mini rogaliki Świętomarcińskie w cieście twarogowym.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Deser
Przygotowanie 40 minutyminuty
Gotowanie 35 minutyminuty
Porcje 24
Autor Anna
Składniki
Składniki na ciasto
300gmąki pszennej
250gtwarogu
200gmasła
2łyżkicukru pudru
skórka otartej z jednej cytryny
1szczyptasoli
1łyżeczkaproszku do pieczenia
Składniki na nadzienie
380gmasy z białego maku
2łyżkikandyzowanej skórki pomarańczy
3łyżkidrobno siekanych orzechów włoskich
2łyżkisiekanych migdałów
2łyżkirodzynek
Dodatkowo
1sztukajajkoroztrzepane
¾szklankicukru pudru
½sztkukicytrynysok z niej wyciśnięty
Instrukcje
Przygotowanie masy makowej i lukru
Masę z puszki wyjmujemy do miski, dodajemy pozostałe składniki, dokładnie mieszamy.
Do miseczki wsypać cukier puder i stopniowo dolewać sok z cytryny dokładnie mieszając. Soku należy dolać tyle, aby uzyskać odpowiednią konsystencję, czyli taką, która pozwoli swobodnie rozlać się na rogalikach. Jeśli lukier będzie zbyt płynny dodajcie odrobine więcej cukru pudru.
Przygotowanie ciasta
Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 st C z termoobiegiem lub 180 st C z opcją górnej i dolnej grzałki.
Do malaksera wsypać mąkę, proszek do pieczenia, skórkę z cytryny, cukier puder oraz zimne masło pokrojone w kostkę, mieszać pulsacyjnie do uzyskania konsystencji mokrego piasku.
Następnie dodać twaróg i ponownie miksować do uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto wyjąć z miski malaksera i podzielić na dwie równe części, uformować kulkę, a następnie spłaszczyć. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć na chwilę do lodówki.
Po schłodzeniu ciasto wyłożyć na blat podsypany mąką, rozwałkować pierwszą część ciasta zachowując kształt koła, średnia powinna wynosić około 37-38 cm. Na ciasto rozsmarować połowę masy makowej. Najlepiej nakładać ją na nasz placek małymi porcjami, a następnie delikatnie rozsmarować nożem.
Placek z nadzieniem przekroić na 12 części, dobrze sprawdza się do tego nóż do pizzy. Każdy trójkącik zwinąć w rulon, zaczynając do szerszego końca. Kiedy mamy już zwinięte ruloniki formujemy je w półksiężyc, układamy na blaszce do pieczenia. Każdy rogalik malujemy roztrzepanym jajkiem, możemy posypać wierzch siekanymi migdałami.
Blachę wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy przez około 30-35 minut, wierzch rogalików powinien być rumiany.
Po upieczeniu wyjmujemy blachę z piekarnika, każdy rogalik malujemy lukrem.