Bezglutenowe chrupiące rozetki z cienkiego ciasta ryżowego.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Przygotowanie 10 minutyminuty
Gotowanie 40 minutyminuty
Całkowity czas 50 minutyminuty
Autor Anna
Składniki
1szklankamleka
2średniejajka
1 ¾szklankimaki ryżowej
½laskiwanilii
1łyżkaspirytusu
3łyżkicukru trzcinowego
Dodoatkowo
cukier puder
olej do smażenia
Instrukcje
Wszystkie składniki wymieszać w misce.
Ostrym nożem wyskrobać ziarenka z laski wanilii dodać do ciasta, ciasto powinno mieć konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego. Gotowe ciasto wstawić do lodówki na czas rozgrzania oleju.
W głębokim garnku rozgrzać olej - temperatura oleju to około 180 - 190 st C.
Rozetkę do ciastek włożyć na chwilę do gorącego oleju, powinna się rozgrzać, następnie szybko zanurzyć ją w cieście jednocześnie uważając, aby rozetka nie pokryła się cała ciastem, ciasto powinno sięgać do górnej części rozetki. Jeśli ciasto pokryje całą rozetkę będzie problem ze zdjęciem ciastka z foremki. Foremkę z ciastem włożyć do oleju, smażyć około kilkudziesięciu sekund, aż ciasto odlepi się do foremki, dosmażyć ciastka do uzyskania złotego koloru.
Usmażone ciastka wyjąć na ręcznik papierowy, aby ociekły z nadmiaru tłuszczu.