Klasyczna Polska sałatka, troszkę zapomniana, ale warta uwagi!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Sałatki
Przygotowanie 30 minutyminuty
Gotowanie 15 minutyminuty
Całkowity czas 45 minutyminuty
Porcje 8
Autor Anna
Składniki
2dużemarchewki
4średnieziemniaki
1średniapietruszka
1/ 2średniegoselera korzeniowego
½średniejwielkości cebuli
3sztukiogórki kiszone
1małejabłko
4dużejajka
majonez
musztarda
sól
pieprz
½puszkigroszku konserwowego
½puszkikukurydzy z puszki
Instrukcje
Ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler wyszorować, włożyć do garnka wypełnić go wodą, gotować warzywa aż będą jędrne, ale pilnujcie, żeby się nie rozgotowały. Odcedzone warzywa można przelać zimną wodą i ponownie odcedzić, odstawić do całkowitego wystudzenia.
Jajka ugotować na twardo, wystudzić i obrać.
Wszystkie ugotowane warzywa obrać ze skórki. Jajka, jabłko, cebulę i obrane warzywa pokroić w małą kostkę, umieścić w dużej misce, dodać groszek i/ lub kukurydzę, dodać kilka łyżek majonezu, łyżkę musztardy lub do smaku, sól i pieprz, całość wymieszać, odstawić na kilka minut, aby smaki przegryzły się po chwili ponownie wymieszać i spróbować w razie potrzeby doprawić.
Majonezu należy dać tyle, żeby sałatka nie była "sucha".
Sałatkę przełożyć do zamykanej miski/pojemnika i wstawić do lodówki, aby się schłodziła.
Smacznego!
Notatki
Warzywa gotujemy krótko, powinny być jędrne! Wystarczy im kilkanaście minut od chwili zagotowania się wody, oczywiście warzywa na sałatkę zawsze gotujemy nieobrane, dopiero po ugotowaniu obieramy ze skórki!