Kremowy i gładki jeden z najbadrdziej znanych serników.
Autor Anna
Kuchnia Amerykańska
Rodzaj Desery
Przygotowanie 20 minutyminuty
Gotowanie 50 minutyminuty
Całkowity czas 1 godzinagodzina10 minutyminuty
Porcje 12
Autor Anna
Składniki
Na spód
160gciastek digestive
80gmasła
2łyżkiwiórków kokosowychopcjonalnie
4łyżkipłatków migdałowychopcjonalnie
Na masę serową
900gtwarogu trzykrotnie zmielonegoużyłam tłustego
3sztukijajekduże
1sztukażółtko
200mlgęstej kwaśnej śmietany 18 %
1łyżkasoku z cytryny
1skórka otarta z jednej cytryny
1 ½łyżeczkiekstraktu z wanilii
3łyżkimąki pszennej
240gdrobnego cukru
Lemon curd
skórka otarta z 3 cytryn i sok z nich
2sztukijajekduże
2sztukiżółtko
200gcukru
1łyżkamąki ziemniaczanej
1łyżkamasła
Instrukcje
Ciastka pokruszyć w blenderze lub w misce przy użyciu pałki, dodać do nich roztopione masło, płatki migdałowe i wiórki kokosowe, wymieszać, wysypać do tortownicy o średnicy 23 cm, równomiernie rozłożyć, docisnąć do dna. Tortownicę wstawić do lodówki na przynajmniej 15 minut.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
Wszystkie składniki na masę serową umieścić w misce miksera i zmiksować na gładka masę, ale nie ubijajcie masy serowej, wystarczy żeby składniki się połączyły, zbyt długie ubijanie masy spowoduje napowietrzenie jej co sprawi, że sernik podczas pieczenia bardzo urośnie, a następnie opadnie.
Tortownicę owinąć w folię aluminiową bardzo szczelnie, kilka razy lub użyć rękawa foliowego do pieczenia, rozcięłam jeden bok rękawa, podłożyłam folię pod spód formy pozostałą część folii wywinęłam na brzegi tortownicy, całość obwiązałam sznurkiem. Do przygotowanej tortownicy wlać masę serową.
W czajniku zagotować wodę, gorącą wodę wlać do większego niż tortownica naczynia żaroodpornego, a do naczynia z wodą wstawić formę z sernikiem, woda powinna sięgać do połowy wysokości formy.
Wstawić sernik do piekarnika i piec przez 10 minut w temperaturze 180 st C, a następnie zmniejszyć do 110 st C i piec jeszcze przez około 40 minut. Opcja grzałek, góra - dół.
Sernik jest gotowy, kiedy jego powierzchnia jest ścięta, sprawdzany delikatnie palcem lub patyczkiem, na serniku utworzy się sprężysta skorupka. Po upieczeniu sernik zostawić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na godzinę, aby tam przestygł.
Następnie wyjąć i całkowicie wystudzić w formie.
Przygotować krem.
W garnuszku z grubym dnem umieścić wszystkie składniki, poza masłem. Całość zagotować ciągle mieszając. Krem gotować jeszcze przez 2 minuty nie przerywając mieszania. Zdjąć z ognia, jeśli podczas gotowania zrobiły się grudki należy krem przetrzeć przez sitko lub zmiksować na gładka masę w blenderze.
Krem ponownie umieścić w garnku, dodać masło i gotować jeszcze przez 2 - 3 minuty. Zdjąć z ogni ostudzić.
Zimny sernik wyjąć z formy i udekorować jego wierzch kremem. Sernik wstawić do lodówki na całą noc, tam też przechowujemy go pod przykryciem.
Smacznego!
Notatki
Lemon cudr można przechowywać około 7 dni w lodówce, zamknięty w słoiczku.Możecie użyć gotowego lemon curd ze sklepu.