Fantastyczny lekko wilgotny, delikatnie puszysty sernik z nutą pomarańczy
Autor Anna
Kuchnia Międzynarodowa
Rodzaj Desery
Przygotowanie 1 godzinagodzina
Gotowanie 11 godzinygodziny13 minutyminuty
Porcje 12
Autor Anna
Składniki
Składniki na spód
50gmasła
100gciastek imbirowychmogą być herbatniki pełnoziarniste
80gorzechów włoskichlub laskowych, mogą też być nerkowce
Składniki na dżem figowy
180gsuszonych miękkich fig
200mlsoku z pomarańczy
1łyżeczkamielonego cynamonu
Składniki na masę serową
570gtwarogu trzykrotnie mielonegow temperaturze pokojowej
250gserka mascarponew temperaturze pokojowej
100gśmietany 12%w temperaturze pokojowej
180gcukru drobnego
4średniejajkaw temperaturze pokojowej, oddzielone białka od żółtek
1łyżkaskórki otartej z pomarańczyz jednej dużej
1łyżkaekstraktu z waniliiopcjonalnie
1łyżkamąki ziemniaczanej
Instrukcje
Napoczątku należy twaróg, czy to mielony w domu, czy kupiony gotowy, wyjąć na gęste sito i pozostawić na przynajmniej 30 minut, aby ociekł z nadmiaru płynu.
Przygotowanie spodu
Masło rozpuścić, ciastka rozdrobnić w malakserze, orzechy posiekać do drobne kawałki, wszystko razem wymieszać. Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko jego spód) zapiąć obręcz. Na dno wysypać przygotowaną mieszankę, rozłożyć ją równomiernie na całej powierzchni ugnieść. Formę wstawić do lodówki lub zamrażalnika na czas przygotowania masy serowej.
Przygotowanie dżemu figowego
Do rondelka włożyć drobno pokrojone figi dodać sok z pomarańczy i cynamon, całość gotować przez kilkanaście minut od czasu do czasu mieszać, aby dżem nie przywarł. Dżem gotujemy do chwili zredukowania płynu i uzyskania konsystencji dżemu. Zdjąć z ognia, jeśli figi nie rozgotowały się całkowicie, użyjcie ręcznego miksera i lekko zmiksujcie go. Oczywiście można użyć gotowego dżemu figowego, jeśli taki macie w domu. Lekko przestudzony dżem rozsmarować na spodzie z ciastek, wstawić do zamrażalnika/lodówki.
Przygotowanie masy serowej
Piekarnik nagrzać do temperatury180 st C z opcją górnej i dolnej grzałki, lub 160 st C z opcją termoobiegu.
Wszystkie składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej! Białka ubić na sztywną pianę. Do dużej miskiprzełożyć twaróg, dodać otartą skórkę z pomarańczy, cukier, zmiksować tylko w celu rozdrobnienia masy serowej. Dodać serek mascarpone, śmietanę, żółtka, mąkę ziemniaczaną i ekstrakt waniliowy, zmiksować do połączenia w jednolitą masę. Na koniec dodać ubite białka w dwóch porcjach, delikatnie mieszając szpatułką. Masę serową wylać na schłodzony spód, wyrównać wierzch, wstawić do nagrzanego piekarnika na środkową półkę, na półkę niżej wstawić naczynie żaroodporne z gotującą się wodą. Sernik pieczemy przez około 75 minut, brzegi ciasta powinny zarumienić się, a środek będzie lekko ścięty. Jeśli podczas pieczenia zobaczycie, że wierzch przypieka się zbyt mocno, przykryjcie go folią aluminiową.
Poupieczeniu uchylcie piekarnik i pozostawcie w nim sernik przez godzinę, następnie sernik wyjąć z piekarnika i pozostawić na kratce (w formie) do całkowitego wystudzenia. Następnie wierzch formy przykryć folią spożywcza i wstawić do lodówki na przynajmniej 3 godziny, a najlepiej na całą noc, aby dobrze się schłodził.
Smacznego!
Notatki
Sernik podczas pieczenia dość znaczne wyrośnie, a po wystudzeniu troszkę opadnie, zostawiając lekko wystające brzegi. W tym przepisie to normalne więc nie przejmujcie się tym.