Zdrowy bezglutenowy i bezcukrowy deser w wersji "surowej", czyli RAW. Pyszny!
Autor Anna
Kuchnia Amerykańska
Rodzaj Desery
Przygotowanie 15 minutyminuty
Całkowity czas 15 minutyminuty
Porcje 6
Autor Anna
Składniki
Składnik na spód
½szklankiorzechów nerkowca
⅓szklankisuszonych daktylibez pestek
1łyżkaoleju kokosowego
Składniki na masę "serową"
¾szklankiorzechów nerkowca
⅔szklankiwiórków kokosowych
3łyżkisyropu z agawylub syropu klonowego
1łyżkaekstraktu z wanilii
¼laskiwaniliiziarenka wyskrobane z niej, można pominąć
3łyżkisoku z cytryny
3łyżkipłynnego oleju kokosowego
1szklankaborówek
Instrukcje
Przygotowanie spodu
Do malaksera włożyć orzechy i daktyle rozdrobnić, orzechy powinny być pokrojone na kawałeczki wielkość nasion słonecznika lub trochę mniejsze, na koniec dodać olej i jeszcze raz wymieszać
Przygotować pasek folii spożywczej, która włożymy na spód formy, na środek wyłożyć przygotowaną masę uformowaną wcześniej w kulę, kulkę z masy orzechowej przykryć drugim kawałkiem folii spożywczej, rozwałkować wałkiem na placek o średnicy odpowiadającej waszej mini foremce (u mnie była to foremka o średnicy 14 cm) plus na boki około 2,5 - 3 cm
Rozwałkowany placek wyłożyć na spód foremki delikatnie docisnąć do spodu i boków, teraz można zdjąć folię z góry lub pozostawić ją do chwili schłodzenia, wstawić formę do zamrażalnika na czas przygotowanie wkładu
Przygotowanie masy
Wiórki kokosowe zmielić w młynku do kawy do chwili, kiedy wiórki zaczną zmieniać się w tłustą masę
Namoczone nerkowce odcedzić i umieścić w malakserze, dodać olej kokosowy, zmielone wiórki kokosowe, ekstrakt waniliowy i ewentualnie ziarenka z wanilii, syrop z agawy i sok z cytryny, zmiksować na gładką masę, masa nie powinna mięć wyczuwalnych kawałków orzechów
Gotową i gładką masę wyłożyć na schłodzony spód (jeśli nie zdejmowaliście wcześniej folii, która pozostała na wierzchu spodu, należy teraz ją zdjąć), ugnieść i wyrównać masę
Jeśli brzegi wystają ponad masę "serową" należy zagiąć brzegi na wierzch, na wierzchu rozłożyć borówki jedna obok drugiej
Formę z ciastem włożyć do lodówki, schłodzić przez około 6 godzin w lodówce
Smacznego!
Notatki
Porcja sernika jest niewielka dlatego użyłam maleńkiej tortownicy o średnicy 14 cm jeśli nie macie tak małej możecie sernik przygotwać w misce lub innym naczyniu o małej średnicy. Ważne jest, żeby wyłożyć naczynie folią spożywczą, która pozwoli w łatwy sposób wyjąć gotowe już ciasto. Forma może być mniejsza około 12 cm, ale nie zalecam większej niż 14 cm ponieważ sernik będzie zbyt niski! Orzechy nerkowca można namoczyć przez noc w dwukrotnie większej ilości zimnej wody lub też w wersji ekspresowej, można namoczyć orzechy w letniej wodzie przez około 3 godziny. Sernik przechowujemy w lodówce!