Sernik, czekolada i do tego banany, pyszne połączenie.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Przygotowanie 35 minutyminuty
Gotowanie 1 godzinagodzina10 minutyminuty
Całkowity czas 1 godzinagodzina45 minutyminuty
Porcje 12
Autor Anna
Składniki
Ganache czekoladowo-bananowy
125gciemnej czekoladyminimum 70%
25mlmleka
50mlśmietany 30%
1dużydojrzały banan
Spód sernika
200gciastek pełnoziarnistych lub herbatniki
100gmasła
50gcukru trzcinowego
2łyżkikakao
2dużedojrzałe banany
Składniki na masę serową
375gtwarogumielonego trzykrotnie w temperaturze pokojowej
3dużejajkaw temperaturze pokojowej
1łyżkaekstraktu waniliowego
220mlkwaśnej śmietanyw temperaturze pokojowej
200gbiałej czekolady
60gcukru pudru
Instrukcje
Przygotowanie spodu
Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do temperatury 170 st C lub 150 st C z termoobiegiem.
Masło rozpuścić w rondelku. Ciastka umieścić w malakserze, zmiksować na drobny piasek. Dodać kakao, cukier i płynne masło, wymieszać do połączenia, powinna powstać masa przypominająca mokry piasek. Masę przełożyć do formy, rozłożyć równomiernie na całej powierzchni spodu, ugnieść łyżką lub rękoma. Formę na czas przygotowania pozostałych składników wstawić do lodówki lub zamrażalnika.
Przygotowanie ganache
Czekoladę posiekać na drobne kawałki, włożyć do miski. W maleńkim rondelku podgrzaćmleko i śmietanę, zaraz po zagotowaniu zdjąć z ognia, zalać czekoladę. Przy pomocy łopatki wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. Na talerzu przy pomocy widelca rozgnieść banan i dodać go do rozpuszczonej czekolady, wymieszać i odstawić.
Przygotowanie masy serowej
Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej dodać cukier i wymieszać, odstawić.
Do miski włożyć zmielony twaróg* dodać jajka, zmiksować tylko do połączenia, następnie dodać śmietanę i ekstrakt waniliowy, również zmiksować. Na koniec dodać rozpuszczoną białą czekoladę, zmiksować na średnich obrotach do połączenia.
Dwa banany pokroić na plasterki. Na schłodzony spód ułożyć banany jeden obok drugiego, następnie wylać masę serową, na masę serową wyłożyć łyżką ganache. Przy pomocy noża pomieszać warstwy sernika rysując ósemki.
Na dno nagrzanego piekarnika wstawić żaroodporne naczynie wypełnione gotującą wodą, a następnie wstawić do niego sernik. Sernik pieczemy około 60 minut, boki sernika powinny być ścięte, a środek sernika lekko uginający się i miękki, w razie potrzeby dopieczcie jeszcze przez 10 minut. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim sernik przez godzinę, po tym czasie wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Kolejnym krokiem przed degustacją jest chłodzenie, formę z sernikiem przykryć folią spożywczą, wstawić do lodówki na minimum 3 godziny lub całąnoc.
Smacznego!
Notatki
* Niestety w naszych sklepach coraz trudniej kupić dobry twaróg, najlepiej kupić klasyczny i zmielić go własnoręcznie na drobnych oczkach trzy razy. Wiem, że nie zawsze jest możliwość zmielenia twarogu w domu, wtedy trzeba posiłkować się twarogiem z "wiaderka". Twaróg z "wiaderka" czyli gotowy trzykrotnie mielony ser, niestety zazwyczaj jest zbyt "mokry" po prostu ma za dużo serwatki w swoim składzie, producenci w ten sposób oszukują na wadze :( Sernik z takiego twarogu nie będzie udany, aby uniknąć wpadki najlepiej twaróg odsączyć z nadmiaru płynu. W tym celu należy przełożyć go na gęste sito i pozostawić na jakiś czas, aby ociekł z nadmiaru serwatki, po takim zabiegu ser nadaje się do przygotowania sernika. Oczywiście pamiętajcie, aby wybrać twaróg bez dodatków typu, skrobia modyfikowana, guma guar, stabilizatory czy aromaty, twaróg z takimi dodatkami nie będzie dobrą bazą pod sernik.